Kritika

Star Wars Battlefront Beta

Star Wars Battlefront Beta
Végre eljött ez a perc is. Október 8. óta bárki kipróbálhatja a Battlefront béta verzióját, amely az E3-n látottakat is tartalmazza!

UPDATE:

Megjelent a legújabb kritika, amit itt olvashattok: Star Wars: Battlefront - Játék kritika.


Már az első trailer óta vártam, hogy mivé növi ki magát a fejlesztés, és én nem csalódtam abban az élményben, amit most a béta nyújtott. A játékban egyelőre 3 pálya és 3 fajta játékmód található, melyek az alábbiak.

Survival mód

Ahogy azt a képen is láthatjátok a Survival mód Tatooine-on játszódik. Ez a játékmód az egyedüli Single player kategóriába eső típus a bétában. Természetesen itt is van lehetőség Co-op-ban játszani a barátainkkal/ismeretlenekkel az Origin rendszerén keresztül.

A játékmód lényege, hogy ellenálljunk a több hullámban (összesen 6) érkező birodalmi erőknek, melyek minden hullámban egyre erősödnek.

Emellett a másik feladatunk a véletlenszerű helyeken ledobott mentőkabinok védelmének biztosítása, melyet ha sikerrel teljesítünk, akkor felvehető bónuszokat kapunk.

Ez a játékmód sajnos meglehetősen laposra sikeredett, mivel nem áll rendelkezésünkre nagy terep és semmi történet nincs mögé szőve, így elég hamar unalmassá tud válni, de hát a Battlefront nem is egyjátékos módra lett kiélezve.

Így hát térjünk is át a többjátékos mód mezejére.

Drop Zone mód

Ez a típus lényegében a Survival módnak a többjátékos megfelelője, ugyanis itt a két csapat feladata a mentőkabinok elfoglalása és biztosítása. Amelyik csapat többször tudja biztosítani az elfoglalt mentőkabint, az nyer. A pálya a Sullust nevezetű bolygón foglal helyet, amely egy vulkanikusan igen aktív környezettel rendelkezik.

A Drop Zone mód a más FPS-ekből jól ismert játék típust dolgozta át úgy, hogy a Star Wars elemeit használja fel (pl.: Call of Duty, Headquarters játékmód). A többjátékos mivoltának köszönhetően sokkal pörgősebb és nehezebb, mint az egyjátékos megfelelője, a Survival.

Nekem ez a játékmód kifejezetten tetszett, mert mozgalmas volt, és könnyebb volt összedolgozni az emberekkel, mint a nagyobb Walker Assault-ban, mely a listánk következő eleme!

Walker Assault

A Walker Assault játékmód az V. epizódból jól ismert Hothon folyó csatát eleveníti fel, annak minden elemével. A pálya a bétában fellelhető többihez képest sokkal nagyobb, de viszonylag gyorsan bejárható. Ez a mód az összes közül a kedvencem, mert jó gyorsan cserélődnek fel a pályán elfoglalt helyek, többször is meglepetésként ért, ahogy a hangárt védtem elölről és bentről kaptam egy végzetes találatot.

Sokan sajnálják, hogy nem lehet irányítani az AT-AT-ket, se az Y-wing gépeket. Pár óra játék után én azt mondom, hogy nem tartom ezt akkora nagy bajnak, mert így legalább valamennyivel visszaszorul a "trollok" játszótere. Gondolok itt arra, hogy valaki fogná a lépegetőket és befoglalná vele a hangár bejáratát, vagy különböző spawn pontokat. Ugyan ez igaz az Y-wingekre, amelyek a lázadók bombázó egységének a tagjai.

Az AT-AT-k irányíthatósága nélkül is a birodalom jóval erősebb ellenfél ezen a pályán mint a többin, mert itt rendelkezésünkre állnak a kétlábú AT-ST lépegetők és két TIE vadászgép típus is (Fighter class és Interceptor class). Ezzel szemben a lázadóknak a szárazföldi egységek közül semmi nincs a kezükben, csak a bázist védő ágyúk, de azt a birodalmiak is tudják használni.

A levegőben már más a helyzet, ott a lázadók simán fel tudják venni a versenyt a birodalommal, mert mind az A-wing, Snowspeeder és az X-wing is vezethető.

A játékmód lényege, hogy a birodalmiak eljuttassák az AT-AT-ket a pajzsgenerátorhoz, és természetesen a lázadók részéről pedig a lépegetők megállítása a cél.

Ebben a módban jön be a járművek irányításán kívül egy másik lényeges bónuszkártya: a hősök irányítása.

Ha szerencsések vagyunk, és mi találjuk meg először a hős irányítása emblémát a pályán, akkor rendelkezésünkre áll egy kevés ideig a birodalmiak részéről Darth Vader, a lázadók részéről Luke Skywalker is. Nekem először furcsa volt az irányításuk, mert arra számítottam, hogy egy Jedi Knight II szintű harci rendszert kapok, de sajnos annál egy fokkal butább és lassabb támadásokra képes karaktert tudunk csak irányítani.

Ez természetesen érthető, hiszen máskülönben egy gyakorlatilag halhatatlan karaktert kapnánk, akivel könnyűszerrel legyőzhetnénk bárkit a pályán.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz ahol a játék egyéb aspektusait mutatom be, kezdjünk is neki.

Grafika

A Frostbite motornak köszönhetően a játék hozza a kiváló szintet grafikából, így erre semmiféle panaszunk nem lehet, a pályák mind autentikusra sikerültek. A havon megcsillanó fény, a robbanás effektek, a lövések, a fények, egyszerűen minden a helyén van.

Hangzás

Ahogy azt már minden Star Wars játéknál megszokhattuk, a hangok minőségére soha sincs panasz. Ez a játék sem kivétel ez alól. A filmekből jól ismert dallamok mind visszaköszönnek a menüben és a pályákon egyaránt. A fegyverek és járművek hangjai mind hűen idézik a filmek világát. Hátborzongató érzés, amikor egy TIE vadászgép hangját hallja az ember miközben a földön csatázik, majd meghallja a birodalmi gépekre jellemző lövés hangokat.

Tehát a hangzás rengeteget dob a játék élményfaktorán, ami már így is kifejezetten magas.

Irányítás

Ez az a pont, ahol nekem akadt egy kis kényelmi problémám, de ez manapság a legtöbb FPS-nél elmondható sajnos. A fő fegyver melletti egyéb mellék fegyvereknek a használata elég körülményes tud lenni, mert a billentyűzeten lévő számok nyomkodásával tudjuk vagy elővenni, vagy szimplán használni az adott bónusz fegyvert. Ez számomra azért zavaró, mert én még a jó régi egérgörgős fegyverváltásos korszakból származom, és a számok kimaradtak az életemből.

Az égető probléma az olyan tárgyakkal jelentkezik mint a pajzs, vagy a gránát, mert azokat rögtön a gomb megnyomása után elhasználja a karakterünk, amit én kifejezetten nem szeretek, mert egy akciódús ütközet közepette, sokkal kényelmesebb az egérrel végrehajtani ezeket a műveleteket.

Más tekintetben az irányítás a megszokott FPS-ekre jellemző, ami a WASD és Shift/Ctrl/Space kombinációkban kimerül.

A járművek irányítása nagyon egyszerű, semmi problémába nem ütköztem amikor a lépegetőt, vagy egy vadászgépet kellett irányítanom, az utóbbiak vezetése kifejezetten izgalmas és látványos.

Rendszer

A játék a manapság már megszokott szintlépéses rendszerre épül, ami bizonyos fegyvereket, kinézeteket és bónuszokat aktivál minden egyes szint után.

Ezeknek a beszerzése a meccseken kapott kreditek felhasználásával lehetséges. A kreditek megszerzése nem valami nehéz, így elég hamar hozzá lehet jutni több eszközhöz is.

Itt sajnos én látok arra lehetőséget, hogy ez a jövőben változni fog, annak érdekében, hogy az emberek valós pénzt fizessenek egyes fegyverekért, vagy akár kreditért.

Többjátékos mód

Sokaknak fúrta az oldalát, hogy a játék sorsolásos rendszerrel fogja eldönteni, hogy melyik meccsre kerül majd be. A kezdeti információk hiányában, mindenki joggal feltételezte, hogy nem lesz lehetőségünk a haverjainkkal játszani egy szerveren, de szerencsére ez a béta megjelenésével letisztult, hiszen az Origin rendszerén keresztül Party-kat tudunk alkotni a barátainkkal, és így a játék a csapat egy tagját - akivel partnerségre léptünk -, velünk együtt sorsolja be egy adott szerverre. Ennek annyi a hátulütője, hogy egyszerre csak egy emberrel tudunk együtt játszani.

Összegzés

Mivel egy béta állapotról beszélünk, így meg kell azt jegyeznem, hogy le a kalappal a készítők előtt. Nálam semmiféle komolyabb problémába nem ütközött a játék használata, a letöltés is nagyon gyors volt. Az utóbbinál arra számítottam, hogy esélyem se lesz letölteni a játékot a nagy felhajtás miatt, de stabilan ki tudta szolgálni a szerver az emberáradatot.

Egy szó mint száz, a Star Wars Battlefront Béta egy nagyon jól sikerült kis darabja a nagy egésznek, amely egy remek betekintést nyújt a játék nyújtotta élménybe.

80%

""


Neked ajánljuk

Star Wars Battlefront - A forró frissítés

Star Wars Battlefront - A forró frissítés

2016.03.08
Star Wars Battlefront - Újabb ingyenes pálya érkezett

Star Wars Battlefront - Újabb ingyenes pálya érkezett

2016.02.23
Star Wars Battlefront 2 előzetes érkezett!

Star Wars Battlefront 2 előzetes érkezett!

2017.04.16
Battlefront első ingyenes tartalom

Battlefront első ingyenes tartalom

2016.01.26
Élőszereplős Battlefront előzetes

Élőszereplős Battlefront előzetes

2015.11.09

Kiemelt cikkek

Vampyr

Vampyr

2018.07.07
Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

2018.05.09
Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

2018.02.15
Áron alul: osu!, a japán ritmusjáték

Áron alul: osu!, a japán ritmusjáték

2018.01.29
Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

2017.12.10

Legfrissebb írásaink

Vampyr

Vampyr

2018.07.07
Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

2018.05.09
Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

2018.02.26
Gyűjtő mánia: Assassin's Creed Origins: Érkeznek az istenek szobrai

Gyűjtő mánia: Assassin's Creed Origins: Érkeznek az istenek szobrai

2018.02.16
Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

2018.02.15