Érdekesség

Bevezetés a DC szuperhősök világába 2. rész: A szentháromság

Bevezetés a DC szuperhősök világába 2. rész: A szentháromság
Folytatódik a felsorolás, ami a DC univerzum úgymond esszenciális pontjait és karaktereit érintve megpróbál bevezetni titeket egy nálunk még viszonylag ismeretlen világba!

Azt hiszem, hogy a legújabb Wonder Woman előzetes, meg persze az Eaglemoss DC képregénygyűjtemény bejelentése után, itt az ideje, hogy tovább ismerkedjünk a DC Univerzummal. Ahogy az első részben, úgy most is előre szólok, hogy csak támpontokat adok a következőkben ahhoz, hogy SZERINTEM miket olvassatok, vagy nézzetek meg annak érdekében, hogy képbe kerüljetek egy DC karakter történetével és történelmével kapcsolatban. Próbálok arra törekedni, hogy magyarul is megjelent darabok legyenek a listán, de be fog most csúszni egy angol nyelvű is. Ez persze a lényegen nem változtat, mivel ennek a kisebb útmutatónak köszönhetően, talán jobban megismerkedtek a DC világával.

A rövidke bevezetés után, vágjunk is bele a mostani posztba, ami ezúttal nem másról, mint a DC hírhedt szentháromságáról, vagyis Batmanről, Supermanről és Wonder Womanről fog szólni!

Wonder Woman

A csodálatos Csodanő tavaly októberben lett hivatalosan 75 éves, szóval gondoltam kezdjük vele a sort. Az amazon harcos története a második világháború hajnalán kezdődött, és bár az évek során átesett kisebb ráncfelvarrásokon a sztori, de az alapok mindig ugyan azok maradtak. Diana Prince, az amazonok hercegnője belekerül egy számára még idegen és új világba, aminek szörnyűségeiről elképzelése sincs. A kezdeti sokk után úgy dönt, hogy elég volt abból, amit látott és kiáll az emberiségért.

A hősnő története és maga a karakter igen nagy port kavart a DC számára, hiszen azokban az időkben, mikor egyre népszerűbb lett, nem volt megszokott, hogy egy női karakter egyenlőként legyen kezelve a képregényekben a férfiakkal. Betöltött olyan szerepköröket (pl elnök), ami sokaknál kiverte a biztosítékot, de tüntetések és támadások ide vagy oda, Wonder Woman a mai napig a Föld egyik legismertebb és legnagyobb hőseként ismert.

Nem kell megijedni, hiszen nem szükséges 75 év történelmet átnyálazni ahhoz, hogy megismerkedjünk Wonder Womannel a képregények oldalain. Nemrégiben a DC kiadott egy kötetet, ami gyönyörűen bemutatja azt, hogy kiről is van szó, és persze mit is képvisel a karakter. Ennek címe nem más, mint The Legend Of Wonder Woman. Ez a darab nem biztos, hogy megtalálható nálunk a boltok polcán, de egy kis kutatással (khm a neten - ezt most nem is olvastátok) gyorsan hozzáférhető, ráadásul nem is megy rá az életünk, hogy átfussuk ezzel a hősnő történetét.

Sajnos sokat kellett várni arra, hogy Wonder Woman mozifilmet kapjon, de ez persze a DC animációs osztályát nem ijesztette meg attól, hogy 2009-ben készítsen egy rajzfilmet a hősnőről és történetéről. Nem meglepő módon, a második világháborúból a modern időkbe helyezték át a sztorit, ahogy ez a New 52-nál is történt, de valljuk be, ez nem oszt nem szoroz, hiszen az alapok és mindazok az elemek, amik a karaktert naggyá tették ugyan azok maradtak. Vagyis, ha nincs kedvetek olvasgatni, akkor a megoldás adva van a Csodanő című filmmel!

Superman

Nem kérdés, hogy Superman az egyik leghíresebb szuperhős a világegyetemben. Talán még a Zeta bolygón élő lények is tudják, hogy ki ez a kriptoni hős. Mindezek után gondolná az ember, hogy nem tud egy karakter újat mutatni, de az a helyzet, hogy ez tévedés.

Mindig van módja annak, hogy egy szuperhőst új oldaláról ismerjünk meg. Lehet, hogy az eredetet kenjük vágjuk, de ahhoz, hogy igazán megértsük a karaktert, arra van szükségünk, hogy egy új perspektívát keressünk, ami megmutatja mindenki számára, hogy mit az Acélember az embereknek. 

Szerencsére Superman esetében van olyan történet, ami leginkább arra koncentrál, hogy mit is reprezentál a világ első szuperhőse, mondjuk szerintem ehhez egy elég drasztikus darabot kell megkeresni, hiszen itt jön képbe egy olyan sztori, aminek a címe a mai napig sokakat kísért, vagyis Superman halála.

A képregény és persze a címe is egyaránt sokkolta a világot, mikor 1992-ben kikerült a boltok polcaira. Nem kérdés, hogy anno Amerikában a híradók és az újságok is foglalkoztak ezzel az eseménnyel, hiszen az egyik legnagyobb ikon veszítette életét a képregények oldalain. Szóval Doomsday első megjelenése elég ütősre sikeredett.

Ahogy a rajongók, úgy a képregényhősök se nagyon tudták mi lesz a továbbiakban egy ekkora kaliberű hős nélkül. Sokan próbáltak az Acélember helyére lépni, azonban nem volt kérdés, hogy egyikük sem érhet fel az cserkészfiúval. Persze egy kis idő után Superman visszatért, hiszen képregényekben sokáig senki sem marad halott, azonban a halálának a pillanata a mai napig a képregények egyik leginkább megrázó eseményeként fog fennmaradni a történelemben.

Nem is csoda, hogy ez a Superman sztori is kapott egy animációs feldolgozást. Habár a Superman: Ítéletnap csak bizonyos pontjain érinti a képregényt, azonban a lényeget, hogy miért fontos az embereknek az Acélember, azt teljes mértékben beleépítették a filmbe. Jobb felkészülni, mivel elég sok ismerős pillanattal találkozhattok majd a Batman Superman ellenből ebben a darabban. Egyes jelenetek, illetve Lex Luthor személyisége, öltözködése, tettei és terve is hasonló lesz!

Batman

Szerintem nem túlzás azt mondanom, hogy lassan megszámolhatatlan mennyiségű újragondolása van Batman eredetének. Nem véletlen ajánlok ezért egy olyan darabot, ami mindenféle köntörfalazás nélkül vezet be minket a kezdet kezdetébe, és ezzel teljes mértékben a Sötét Lovag világába, ez pedig a Batman: Az első év.

Nemrégiben egy külön poszt keretein belül már foglalkoztam ITT az oldalon Frank Miller ezen klasszikusával, ahol többnyire egyet is értettetek velem, hogy ez egy kihagyhatatlan darab, ha eredetről van szó. Egyszerre foglalja magába a noir stílust, amit Batman képvisel, és egy Steve McQueen film hangulatát, ami ugyebár erőteljes mozis feelinget is ad a képregénynek. Egy nem mindennapi darab, ez nem vitás.

Mindazok után, hogy a képregény maga is egy film akart lenni, így nem is volt kérdés, hogy születik-e belőle filmverzió (nem az el nem készült Darren Aronofsky darabra gondolok). A Batman: Az első év, Ben McKenzie-vel a Gotham sztárjával a főszerepben, a lista egyik legtökéletesebb feldolgozása lett a szememben, tehát ha az olvasásra valakinek nincs ideje vagy kedve valakinek, akkor ebben az esetben csak annyit kell tenni, mint anno suliban a kötelező olvasmányok letudásánál, lecsekkolni a filmet! 

Batman/Superman: Apokalipszis

Természetesen nem kellett sokat várni arra sem, hogy életünk egy pontján lássuk együtt is harcolni a DC három legnagyobb hősét. Nagyon sok képregény született már a királyi hármas főszereplésével, de mivel most törekedek arra, hogy olyan darabot mutassak be, ami animációs feldolgozást is kapott és lehetőleg magyarul is megjelent, ezért rögtön egyetlen darabot tudok csak felmutatni.

A Batman/Superman: Supergirl egy kifejezetten akciódús képregénynek számít, legalábbis olyan szempontból, hogy egy pillanat alatt, és szinte kérdezés nélkül dob be minket a DC univerzum mélyére, méghozzá kemény csaták közepette. Egyszerre ismerkedünk meg Batman, Wonder Woman, Superman, sőt a hatalmas Darkseid világával, ráadásul mindezt Supergirl szemein keresztül tehetjük meg! Megismerjük a karakterek valós erejét, személyiségét és határait, ami nem árt ahhoz, hogy képbe kerüljünk ezzel az univerzummal.

Ebben a sztoriban tényleg senki se fogja vissza magát, ez többek között azért is van, mert egy seregnyi Doomsday klónt kell legyőznie a nagy csapatnak. Ezek után persze nem is lehet csoda, hogy akciódúsnak neveztem ezt a darabot. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy feldolgozást kapott a film, aminek címe egy kis változáson esett át, ugyanis Batman/Superman: Apokalipszis néven fut, de a történet maga az szinte érintetlen maradt.

⚡Flash Fact⚡: A filmnek köszönhetően mém is született, amely nem más, mint a Handsome Face. Ez a mém egyébként Superman akar lenni, csak erőteljes vonásainak köszönhetően gyorsan felfedezte benne a lehetőséget az internet népe.

A trió "bemutatása" után talán nem lesz meglepetés számotokra, hogy a következőkben az Igazság Ligájához ajánlok pár olvasni és néznivalót! Addig is kitartás!


Neked ajánljuk

Térj vissza Középföldére - érkezik a Shadow of War!

Térj vissza Középföldére - érkezik a Shadow of War!

2017.02.28
Bevezetés a DC szuperhősök világába 1. rész

Bevezetés a DC szuperhősök világába 1. rész

2016.07.07
BRÉKING! Képeken Batman kattintós kalandja!

BRÉKING! Képeken Batman kattintós kalandja!

2016.06.12
Hálószövésre felkészülni! Érkezik az új Pókember játék!

Hálószövésre felkészülni! Érkezik az új Pókember játék!

2016.06.14
Utazzunk repülővel a DC világába

Utazzunk repülővel a DC világába

2016.02.08

Kiemelt cikkek

YKX #3, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Szökésben

YKX #3, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Szökésben

2020.05.31
Én vagyok a törvény - Dredd bíró újra akcióban

Én vagyok a törvény - Dredd bíró újra akcióban

2020.01.19
YKX #2, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Sötét vizeken

YKX #2, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Sötét vizeken

2019.05.05
YKX, avagy Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - A Csapda

YKX, avagy Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - A Csapda

2018.05.05
Képregénybörze 37.

Képregénybörze 37.

2018.03.25

Legfrissebb írásaink

YKX #3, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Szökésben

YKX #3, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Szökésben

2020.05.31
Én vagyok a törvény - Dredd bíró újra akcióban

Én vagyok a törvény - Dredd bíró újra akcióban

2020.01.19
YKX #2, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Sötét vizeken

YKX #2, Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - Sötét vizeken

2019.05.05
Kalyber Joe 1. rész

Kalyber Joe 1. rész

2018.09.03
YKX, avagy Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - A Csapda

YKX, avagy Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai - A Csapda

2018.05.05