Kritika

A Múmia - avagy újra itt a szörnyek kora?

A Múmia - avagy újra itt a szörnyek kora?
A mumia idén, egészen pontosan 9 év után ismét visszatért, de most nem Imhotep teper elő a szarkofágból, hanem Ahmanet. Jó ez nekünk?

A legtöbb kritikus szerint nem. Azonban a filmet látva, különvéleményt fogalmaznék meg, amivel valamennyire szembe mennék a legtöbb erősen negatív kritikának.

A Múmia nem rossz, sőt egy egész jó film, ami szerintem (ez magánvélemény) megéri a mozijegy árát. Mondjuk azt be kell látni, nem lett egy korszakalkotó darab vagy örök klasszikus, ki hogy nevezi. Filmes hasonlatokkal élve, nem egy Hegylakó, de szerencsére nem is egy Hegylakó 4, nem egy Alien, de hál istennek nem is egy Prométeusz, vagy hogy stílszerűen egy Tom Cruise-os példát is mondjunk, nem egy Interjú A Vámpírral, de nem is egy Kárhozottak Királynője.

Az univerzum

Talán furcsa lehet egy horrorfilmnél univerzumról beszélni, pedig itt pontosan erről van szó. A Universal ugyanis úgy döntött, hogy újra univerzumot épít a régóta pihentetett filmes szörnyeiből. Valószínűleg csak megirigyelte a nagy képregényes franchise-ok bevételeit és úgy döntött ideje feltámasztani a lényeket a sírból.

A 20-as évektől (igen több mint 90 éve) a stúdió sorra adta ki a különböző, néha megkérdőjelezhető minőségű horror filmjeit, amiben néha a legbizarrabb crossoverek jelentek meg. Olyan klasszikusokat lelhetünk fel ezek között, mint a Drakula Lánya vagy Frankenstein Fia, De Frankeinstein és a Múmia Szelleme címmel is készült film.

Azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a mi Lugosi Bélánk Drakula filmjei is ezen univerzum keretén belül készültek. Tehát igen is van érték ebben a világban, vannak a karakterekben potenciálok. Aki pedig nem csak az AVP (Alien vs Predator) filmeket látta, hanem a könyveket is olvasta az már tudja, lehet nagyon jó crossovert csinálni horror témában. Személyes véleményem szerint a Freddy VS Jason is egy egész tisztességes filmre sikeredett.

A Universal hosszú évek sora után végül hozzányúlt a több mint 50 filmet tartalmazó gyűjteményéhez, és úgy döntött világot farag belőle. Az első kísérlet 2014-es, Az Ismeretlen Drakula volt. Sajnos a film nem aratott osztatlan sikert, gyakorlatilag Felső B-kategóriás színészekkel, visszafogott költségvetéssel készülő mozi nem lett közönség kedvenc. Így bár a film végén Drakulát a 20. században látjuk, mégis dobták az ötletet és nekifutottak újra a világépítésnek. Ezúttal pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva álltak neki a kérdésnek, és meg is született a Dark Universnek (Sötét Univerzum - erről ITT is olvashattok).

A múmia visszatér

Csak, hogy képben legyetek, mesélek egy keveset a történetről. Az egykor szép ígéretű Ahnamet hercegnőt (Sophia Boutella) megfosztják attól, mire leginkább vágyik, a tróntól. Ezért aztán szövetséget köt a sötétség erőivel azért, hogy bosszút állhasson családján, ami végül is sikerül neki, azonban nem ússza meg méltó büntetését. Évezredekre egy kriptába zárják a végtelen sivatag homokdűnéi alatt, jó mélyen, igen sok higany társaságában, ami nem tesz jót a múmiának.

Pihenője nem tart örökké, hiszen a főhősünk, Nick (Tom Cruise), aki  profi felderítő és műkincs tolvaj, Észak-Irakban kibombázza a hölgy végsőnek szánt nyughelyét. Ez annyira megtetszik Ahmanetnek, hogy innentől Nick lesz a kiválasztott, akiben a sötétség ereje újra éledhet majd. Mindez persze nem kevés akciót és érdekességeket von maga után, hiszen egyaránt találkozunk pók invázióval, homokviharral, varjú támadással, zombikkal, és persze múmiával.

Ennyi szörny megjelenése egy titkos társaság, a Prodigium figyelmét is felkelti, aminek vezetője nem más, mint Dr. Henry Jekyll (Russel Crowe), akinek természetesen szebbik fele is megmutatkozik majd a filmben, vagyis Mr. Hyde is színre lép. 

Nem csoda, ha soknak tűnnek egyeseknek a fentebb leírtak, főleg, mikor az átlag amerikai közönségről beszélünk. A film megpróbál mindent érthetően elmagyarázni, folyamatosan emlékeztetnek minket egy nagyon fontos dologra is, de valóban nem egy szokásos Egyiptomos sztori lett ez, és nem árt több helyet és pillanatot is megjegyezni. Ha nem is marad egy kult film, de egy olyan alap mindez, ami messze nem hibátlan, viszont építkezni lehet rá a későbbiekben.

A színészek

Színészek terén nincs okunk a panaszra. A stúdió A listás sztárokat szerzett meg ehhez, illetve a később érkező Sötét Univerzum filmekhez is. Tom Cruise, hozza a kötelezőt, könnyed poénok, kemény akciójelenetek, ahol még mindig alig néz ki 35-nél többnek. Kissé ironikus is, amikor a filmben a Jekyllt alakító Russell Crowe fiatal barátomnak nevezi a nálánál egyébként egy évvel idősebb Cruise-t, vagyis Nicket.

Annabelle Wallis sajnos valóban nem a legerősebb, mint női főszereplő. Nem hozza a Rachel Weiss által alakított félénk, de dögös egyiptológust. Russell viszont nagyon el lett találva, mint Jekyll. Ez is elégé ironikus hiszen a düh kezelési problémáiról ismert, a bíróságon többször elmarasztalt, még a saját testőrét is bántalmazó színész, egyszerre ironikus és zseniális Jekyll/Hyde-ként. A film külön fénypontja amikkor sikertelen dühkezelése után Nicket kezdi el püfölni és törli fel vele a padlót.

Azonban a film legkellemesebb csalódása, amit még a legnegatívabb kritikák is dicsérve említik az a múmia. Vagyis Sophia Boutella, aki már származása miatt is tökéletes választás a szerepre, mivel algériai a hölgy. Karrierjét táncosként kezdte és a legnagyobb popsztárok mellet fordult meg (Madonna, Jacko) és bár már nem tini sztár hiszen idén lett 35 éves egyaránt szexi egyiptomi hercegnőként és rothadó múmiaként is. De tényleg mikkor a vásznon van, szinte mindig magára vonja a figyelmet a jelenlétével, a mozgásával. Nem véletlen, hogy a hölgyet még sok más filmben is viszont fogjuk látni a közeljövőben (például az Atomic Blonde-ban).

Látvány

A látvány meglehetősen jó, de ez el is várható egy több mint 100 millió dollárból készült filmnél. Nem egy Transformers filmet fogunk látni, ennek ellenére az előző múmiák után nincs okunk panaszra. A vágás is kifejezetten jó lett, remekül fest, ahogy a zuhanó repülőn várjuk Nick becsapódását, majd az utolsó pillanatban minden fehér lesz s egyszer csak felül a hősünk a hullazsákban. Ezek mellett a szarkofág megjelenése jól megtervezett, hatásos látványt nyújt. A jelentekkel sincs különösebb gond. Amikor Ahmanet bevonul a frissen feltámasztott serege közé szinte letaglózó látványt nyújt. Mondjuk úgy érzem, hogy a horror vonal lehetett volna kicsit erősebb, de azért így se lesz okunk panaszra, lesznek félelmetes pillanatok.

Örökség

Még néhány, szóban, hogy a film örökölt-e a az elődöktől. Kezdetektől, hangsúlyozták, hogy ez nem az a múmia. Nem folytatás és stílusban sem azt szeretnék hozni (de nagyjából mégis azt hozták). A rendező azt is mondta, a film ugyanabban az univerzumban játszódik mint a korábbi múmiafilmek. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy univerzum építésben gondolkodnak. Érdekesség, hogy a filmben erre két látványos utalás találunk.

Ahmanet ugyanúgy használja Londonban a homokvihart a film végén egy homokfejjel, ahogy azt Imhotep tette a 99-es Múmiában (majd a folytatásban is, csak ott vízzel). Van egy olyan pillanat is, mikor láthatjuk a holtak könyvét az előző filmekből. 

Ezeken kívül csak pár kisebb hasonlóság maradt régről. Ahmanet természetesen szereti szárazra szívni az embereket, bár nem tudjuk, hogy mennyit, ellentétben Imhotepnél. Az pedig már gyanúm szerint valami amerikai fétis lehet, hogy az egyiptomi elit tagjai gyakorlatilag az ókor nindzsái voltak. Az első visszaemlékezésben a hercegnő pont ugyanúgy kung fu-zik/karatézik/ninjutsuzik, mint a Múmia kettőben Anoksunamun és a hercegnő. Ez honnan jött azt nem tudom, de érdekes volt látni, hogy ez mindig előjön.

Végszó

A múmia nem lett egy rossz film. Messze nem tökéletes vannak benne hibák, lehetett volna erősebb történet, horrorisztikusabb hangulat és effektek, de mindenek ellenére egy jó film, jó színészekkel. Nem lesz belőle legenda, de a többség szerintem nem fogja megbánni a mozijegy árát. Laza nyáresti film lett, amivel könnyedén kikapcsolódhat az ember.

68%

"A Múmia nem rossz, sőt egy egész jó film, ami szerintem megéri a mozijegy árát. Nem lett egy korszakalkotó darab vagy örök klasszikus, de laza nyáresti filmnek tökéletes."


Neked ajánljuk

Óriás robotok kontra óriás szörnyek - Itt a Tűzgyűrű 2 legújabb előzetese!

Óriás robotok kontra óriás szörnyek - Itt a Tűzgyűrű 2 legújabb előzetese!

2017.10.06
StarCraft, avagy ingyen nosztalgiát mindenkinek!

StarCraft, avagy ingyen nosztalgiát mindenkinek!

2017.04.19
Üdvözlet a Sötétség korában - A Universal Szörnyek visszatértek!

Üdvözlet a Sötétség korában - A Universal Szörnyek visszatértek!

2017.05.22
Victor Frankenstein avagy Harry Potter és az őrült tudós

Victor Frankenstein avagy Harry Potter és az őrült tudós

2015.08.18
A szörnyek királya hazatért!

A szörnyek királya hazatért!

2015.10.01

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23