Kritika

The Flash - A világ majdnem leggyorsabb embere!

The Flash - A világ majdnem leggyorsabb embere!
Zoom jött, látott és majdnem győzött! Így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni ezt az évadot!

A Flash második évada már véget is ért, és számomra elég vegyes érzelmekkel búcsúzott. Az a helyzet, ez az évad győzött meg arról, hogy miért is jó, ha a filmes Flash tiszta lappal, és Gustin nélkül mutatkozik be a vásznon. Mivel nálunk még csak most kezdik a második évadot, ezért figyelem az írás SPOILERT is tartalmaz, de ennek ellenére tényleg csak nagy vonalakban beszélek egyes dolgokról!

Voltak epizódok, amelyeknél küzdöttem, hogy végig nézzem, voltak, amik egyenesen odatapasztottak a képernyőhöz. Játszottak is az érzelmeinkkel, meg nem is, Barry volt a leggyorsabb, meg nem is. Habár szeretem a sorozatot, igaz néha röhögő görcsöm támad tőle, nem erre a történetre számítottam, de végül is nem panaszkodhatok...annyira.

Képregényből a képernyőre

Sorozatot csinálni mindig nagyobb feladat, mint egy filmet. Ha jó az alapanyag, akkor lazán el lehet húzni 7-8 évadig a sztorit, viszont vannak esetek, amikor érezni, hogy az író úgy gondolja, most jobb megállni vagy teljesen új lappal, új háttértörténetekkel folytatni mindent. Lényegében ilyenkor próbálnak valami újat nyújtani, ami vagy bejön, vagy nem (khm Arrow).

A szomorú része a dolognak, hogy a Flash sorozattal pontosan ez van. Adott közel 76 évnyi történet, amit fel lehetne dolgozni, viszont egyáltalán nem tudják ezt kiaknázni a sorozaton belül. Nem merik, vagy nem tehetik, az más tészta, viszont lehetne nem csak Thawne-ra, meg Barry anyjára építkezni. A második évad vége ismét róluk szólt. Tudom, legfontosabb eleme Barry Allen életének ez az egész, DE végre itt lett volna a lehetőség arra, hogy bemutassák nekünk az igazi Flasht és az igazi Barry-t, viszont a készítők inkább úgy döntöttek, hogy minek is az. Vannak ötleteim, hogy miért ezt az irányvonalat követik, de nem hinném, hogy egy tökös Flashpoint adaptációra kell most készülni.

Nyíltan leírom, a képregényekhez a sorozatnak lassan semmi köze, max a címek egyeznek meg. Tudom el kéne fogadnom, hogy nem kaphatok közvetlen adaptációkat állandó jelleggel, főleg nem a TV-ben, de TÉNYLEGESEN ismerve a Flash univerzumot, és ez számomra egy fájó pont, egyszerűen rossz nézni azokat a változtatásokat, amiket  állandóan eszközölnek. Van, ami a TV-ben is működne, nem csak a képregényben. Néha csak fogom a fejem, hogy ezt most miért kellett, de mindenesetre így is van, amit telibe találnak, olyankor viszont vigyorgok, mint valami megszállott!

Tinidráma a köbön

Sokat kavarnak annak érdekében, hogy a hirtelen komoly hangulatúvá váló pillanatokat, inkább tini drámává avanzsálják. Van, amikor elég erőteljes perceket képesek a képernyőre varázsolni a készítők, viszont tesznek róla, hogy gyorsan tönkre is tegyék azt, általában a dráma fokozásával. Persze azért nem kell megijedni, vannak esetek, amikor olyan szép összhangban van minden egymással, hogy egyszerűen abba sem tudod hagyni az aktuális epizódot. Az a helyzet, hogy valamilyen módon mindig sikerül kielégíteniük a rajongót és az átlag nézőt is.

Szinte minden évad ugyan arról szól már. Valaki meghal, aki sokat jelent Barry számára, hősünk sír, aztán megy tovább az élet. Hősünk szerelmes Irisba, összejönnének, Barry sír egy kört vagy az anyjáról dumál, bumm már ott is van a múltban, hogy megmentse az Norat. Aztán megint jön a sírás, vagy egy jó nagy kavarodás. Ez így nem dráma. Nagyon nem. Sajnos pont ezért veszítette el számomra az ütőerejét a sorozat leges legvége is. Szerencsére azért a Zoom történetszál egész jól sikerült, szóval arra nem lehet panasz.

Ahogy telik az idő, érezni, hogy egyre jobban a mainstream médiára hangolódik a Flash. Megvan még így is a képregényes jellege, néha olyannyira, hogy az valami leírhatatlanul felemelő, de amikor ráállunk a tipikus CW sorozat feelingre, akkor én kész vagyok teljesen. Egy-két alkalommal még elfogadható mindaz, amit le akarnak nyomni a torkunkon, ugyan ez a sorozat hibáira is érthető, viszont úgy látom, hogy két évad után egyre inkább kinyílt a szemem bizonyos dolgokkal kapcsolatban.

Zoom Zoom Zoom

Ha valaki dobott a sorozat egyes epizódjain, akkor az bizony Zoom volt a számomra. Végre kaptunk egy igazi, klasszikus szupergonoszt, akinek nem kellett túlbonyolított háttértörténet ahhoz, hogy elmagyarázzák miért is támadja Barryt. Természetesen ennél a karakternél is voltak nagy változtatások, nagyon nagyok, de valahogy működtek, még számomra is.

Most is röhögök ezen, de tényleg ő volt az első olyan karakter, akinél fel tudtam dolgozni a karakter történetében eszközölt változtatásokat. Nincs jobb szó erre, a sorozat fénypontja volt. Ami kifejezetten tetszett, hogy az első megjelenése óta voltak jelek arra, hogy ki is ő valójában, de olyan ügyes módon vezettek félre minket, hogy az valami hihetetlen. Szép volt Berlanti.

Ha a kitöltő epizódokat nem vesszük alapon, akkor egy nagyon erős sorozatot hozhattak volna ki ebből az évadból. A Zoom utáni hajsza, és a sorozat végjátéka, egyszerűen azt kell mondjam, hogy zseniális, és TV-s színvonalon kifejezetten merész lett. Olyan elemeket komponáltak bele ebbe az évadba, ennek a rosszfiúnak köszönhetően, amit a képernyőkön elég ritkán láthatunk. Egyszerűen, ha nincs Zoom, akkor nem is tudtam volna ezt a pár szót az előbb felsorolni a második évaddal kapcsolatban. Számomra komolyan egy mentőöv volt, mind Teddy Sears játéka.

A világ leggyorsabb embere

Zoom után, egy újabb fájó pontomat akartam kiírni magamból, ez pedig Barry sebességével és cselekedeteivel  lett volna kapcsolatos, de másképp alakultak a dolgok. Egyszerűen lassan ott tartottunk, hogy mindenki gyorsabb Flashnél a sorozatban. Még akkor is, ha csak egy random gyorshajtó jelenik meg. Viszont írás közben kellett rájönnöm, hogy miért is van ez így. Ha nem fognák vissza képességeit, és tudományos tudását Barrynek, akkor a sorozat elég sok pontjának búcsút inthetnénk. Akár azt is mondhatni, ahogy az első évadban, úgy most is feláldozzák Barry bizonyos karakterisztikáit, annak érdekében, hogy a Flash csapat többi tagja is megkapja a maga 15 perc hírnevét, és azért is, hogy Flash felülkerekedése az ellenfelein hősiesebbnek látszódjon. Sokak röhögnek ezeken a pontokon, köztük néha én is, de igazából nem kellene. Így legegyszerűbb tálalni Barry folyamatos fejlődését, és így tovább, meg aztán egy TV sorozatról beszélünk, ami sokszor erején felül teljesít. Én már önmagában csak annak örülök, hogy van.

Elég sok elhibázott és fölösleges lépés volt a hősünk képességeivel, családjával és döntéseivel kapcsolatosan ebben az évadban. Egyre inkább nehezemre esett elfogadni, hogy ezt az ábrázolást isteníti mindenki, mint az egyetlen és igaz Flash, pedig nem kellene. Tény, ha akarom, akkor fel tudom fedezni, hogy végül is, ő is Flash, kicsit gebe, kicsit nevetséges az öltözéke, de hé, ő az. Viszont mind játékilag, mind karakterisztikailag, mind a kavarások miatt, csak TV-s színvonalon elfogadható mindez már számomra. Nem azt mondom, hogy nem jó Gustin, mint Barry, hiszen neki köszönhetjük, hogy 1990 után újra életre kelt a karakter, ráadásul hatalmas sikerek közepette, de ez kevés. Itt ki kell jelentem, ha tetszik, ha nem, bizonyos szempontból tényleg ez a Barry lett a világ leggyorsabb embere, hiszen tavaly, röpke egy rész után, már hihetetlen sebességgel belopta magát a nézők és a rajongók szívébe. Azonban tettek róla a sorozat készítői, hogy én ne tudjam elképzelni a filmes Batman és Superman mellett ezt az ábrázolást. Kíváncsi leszek Ezra Miller verziójára.

Lezárás

Lehet, hogy kicsit negatív volt a hangnemem a Flash-el kapcsolatban bizonyos pontokon, de ettől függetlenül nem fogom lehúzni, mert nem érdemli meg a sorozat. Hibái és olyan pillanatai mindennek vannak, ami lehet sokaknak nem fog tetszeni, ez így van rendjén. Ha nem gondolkozol, csak hátra dőlsz, és élvezed ezt a sorozatot, akkor van egy jó hírem, tetszeni fog ez az évad is! Eleinte ne számíts semmi világmegváltóra, de a vége miatt érdemes végigülni a 23 epizódot! A Flash továbbra is a legjobb CW szuperhős sorozat a tv-ben, de ez nem azt jelenti, hogy a legjobb képregényen alapuló sorozat is egyben, most rád nézek Gotham.​

Ja még egy dolog, most biztos bajban lehetnek a sorozat készítői, hogy a képregényekben visszatért az IGAZI Wally West is! Ha nem értitek miről van szó, akkor figyeljétek a CE oldalát, hamarosan választ fogtok kapni rá! :D

80%

""


Neked ajánljuk

A Villámnak vége, fuss el véle!

A Villámnak vége, fuss el véle!

2016.05.19
Flash és Supergirl találkozni fognak!

Flash és Supergirl találkozni fognak!

2016.02.04
Végre hozzánk is befutott The Flash

Végre hozzánk is befutott The Flash

2016.02.14
Díjat nyert a világ leggyorsabb embere

Díjat nyert a világ leggyorsabb embere

2015.08.18
The Flash a Villám visszatér

The Flash a Villám visszatér

2015.09.09

Kiemelt cikkek

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

2020.07.13
Két VILLÁM találkozása

Két VILLÁM találkozása

2020.01.15
Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

2019.07.01
Lucifer 4. évad - Az ördög visszatér

Lucifer 4. évad - Az ördög visszatér

2019.05.27
Hivatalos premierdátumot kapott a Lucifer 4. évada!

Hivatalos premierdátumot kapott a Lucifer 4. évada!

2019.04.11

Legfrissebb írásaink

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

2020.07.13
Lucifer 5. évad - Megvan a hivatalos dátum

Lucifer 5. évad - Megvan a hivatalos dátum

2020.06.22
Két VILLÁM találkozása

Két VILLÁM találkozása

2020.01.15
Megérkezett a Witcher első trailere!

Megérkezett a Witcher első trailere!

2019.07.20
Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

2019.07.01