Érdekesség

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész
Villákat elő, itt az újabb vacsoratipp!

Hosszabb kihagyás után újra belevetettük magunkat a konyha rejtelmeibe. Ezúttal két olyan receptet hoztunk, amik már régóta izgatták a fantáziánkat, és nem is hiába, hiszen tartogattak bőven meglepetést. 

Karaage tekercs

Uzsi, ebéd vagy vacsora? Bármi is legyen, a Karaage Roll egy igazán rendhagyó fogás, amihez hasonlót nem könnyen találni nálunk. Már az összetevőkre is könnyen rácsodálkozik az ember, hiszen ritkán látni egy receptben kókusztejet, szójaszószt és kurkumát. Az íze igazán különleges, bár bevallom, a hús sokkal szimpatikusabb volt, mint maga a tekercs, amin eléggé kiérezni a rizsliszt és a kókusztej ízét. Mindent összevetve, érdemes volt kipróbálni!

Pácolt hús hozzávalói:

  • 20 gramm hagyma
  • 20 gramm alma
  • 500 gramm csirkecomb filé (vagy csirkemell) 
  • 2 ek. szójaszósz 
  • 2 ek. szaké 
  • fél tk. só
  • negyed tk. bors
  • negyed tk. csili vagy Cayenne-bors (mi utóbbit használtuk) 

Tekercs hozzávalói:

  • 100 gramm finomliszt
  • 100 gramm rizsliszt
  • 1 tk. kurkuma
  • 200 ml víz
  • 200 ml kókusztej 

Szósz és egyebek:

  • 3 ek. csili szósz
  • 3 ek. hal szósz
  • 1 ek. citromlé
  • saláta 
  • kukorica keményítő
  • olaj

Elkészítés:

  1. Az almát és a hagymát vágjuk fel, majd turmixoljuk össze. Mivel nagyon kis adagról van szó, az is jó, ha csak lereszeljük, a lényeg, hogy levet eresszenek. Ezután keverjük hozzá a szójaszószt, sót, borsot, csilit és a szakét. Utóbbit mi kihagytuk, de így is finom lett.
  2. Vágjuk fel a csirkét, majd keverjük hozzá a korábban összekevert almás-hagymás pépet. Tegyük hűtőbe és hagyjuk pihenni legalább 30 percig, ezalatt elkészíthetjük a tekercseket. 
  3. Keverjük össze egy tálban a liszteket és a kurkumát, majd egy másik tálban a vizet és a kókusztejet. A folyadék mixet óvatosan adagoljuk hozzá a lisztes keverékhez. Egy sűrű, palacsinta tészta állagú sárga keveréket kell kapnunk. Ha túl sűrű a keverék, nyugodtan adjunk hozzá még egy kis vizet.
    Megjegyzés: kókusztej amit mi használtunk csak 165 ml-es volt, de nagyon sűrű, szinte tejföl állagú így kellett hozzá adni egy kis vizet.
  4. Ezután süssünk palacsinta szerű lapokat belőlük egy serpenyőben. Oldalanként nagyjából 1 perc kell neki, de amint a széle barnul és kicsit felkunkorodik, megfordítható. De már a tészta színén is látszik mikor kezd jó lenni, mert szépen sötétedik.
  5. Vegyük ki a csirkét a hűtőből, majd forgassuk meg a darabokat kukorica keményítőben és süssük barnára őket forró olajban.
  6. A szószhoz keverjük össze a citromlevet, a csili szószt és a hal szószt. Használhatunk ehhez vízzel elkevert halászlé kockát is, vagy dashi port, esetleg teriyaki szószt. 
  7. Tegyünk tányérra egy lapot, majd kenjük meg a közepét a szósszal. tegyünk rá salátát vagy rukkolát, majd a csirke darabokat. Hajtsuk fel az alját (hogy ne essen ki a töltelék), majd a két oldalát borítsuk egymásra, és már ehetjük is! 

Chaliapin steak don

A híres steak, ami olyan puha volt, hogy szinte elolvad a szánkban. Nos, a miénk sajnos nem ilyen lett, a marhahús eléggé erős és inas volt, ráadásul túl vékonyra vágtuk, szóval személy szerint a sertést jobban ajánlom hozzá, ha meg is akarjátok tudni rágni. Ettől függetlenül egész finom volt, főleg a hagymás feltét. 

Hozzávalók:

  • 180 gramm marha hátszín (vagy sertéscomb*)
  • 300 gramm hagyma
  • só, bors
  • olaj
  • 100 ml vörösbor
  • 15 ml szójaszósz
  • fél tk. kukorica keményítő
  • 10 gramm vaj vagy margarin
  • 300 gramm rizs
  • 1 ek. umeboshi paszta (vagy szilvalekvár)

Elkészítés:

  1. Vágjuk fel a hagymát, majd inazzuk ki a húst - ha szükséges. 
  2. Vagdossunk be vékonyan a húst és klopfoljuk kicsit ki. Vigyázzunk, mert ha túl vékony a hús, száraz és kemény lesz sütés után. A húsnak legalább 1,5 - 2 cm vastagnak kell lennie, klopfolás után kb 1 cm.
  3. Tegyük egy tálba a szeleteket és alaposan borítsuk be a hagymával, majd hagyjuk pihenni 30 percig a hűtőben. Ettől kicsit puhul majd. 
  4. Pihentetés után vegyük ki a szeleteket és kaparjuk le róla a felesleges hagymát. Sózzuk, borsozzuk mind a két oldalt, aztán egy kevés olajon süssük ki nagyjából 5 perc alatt (vastagságtól függ). 
  5. Tegyük a vajat a forró serpenyőbe, majd öntsük rá a bort. Amint felforrt (és az alkohol elpárolgott belőle) adjuk hozzá a szójaszószt. Tegyük hozzá a kukorica keményítőt, ettől besűrűsödik. 
  6. Öntsük át egy tálba a szószt, de ne takarítsuk ki a serpenyőt, ezen pirítsuk meg a hagymát. 
  7. Főzzük ki a rizst, majd keverjünk hozzá egy kis szilvalekvárt. 
  8. Tegyük egy tálba a rizst, majd rá a húst, öntsük le a szósszal és púpozzuk meg a tetejét a pirított hagymával. 
  9. A tetejét díszíthetjük újhagymával vagy petrezselyemmel is. Jó étvágyat!
    *Megjegyzés: mi először marha hátszínt használtunk, de nagyon inas volt, így közel se lett annyira puha, mint amit vártunk. Inkább a sertés combot ajánlom hozzá, mert habár így nem lehet steak-nek nevezni, sokkal puhább és jobb eredményt kaphatunk, mintha marhahúsból készítenénk. 

Na de hol a desszert?

A sok finomság után lassan itt az ideje valami édességnek is. Szerintetek is jól jönne valami édes-krémes nyalánkság? Nemsokára újabb receptet hozunk, ám ez alkalommal nem feltétlenül vacsorára való fogás lesz. Habár, mind jól tudjuk, a nassolásnak este jön el az ideje, szóval miért is ne? 

forrás: pinterest


A Vacsora tippek rovat további cikkei:


Neked ajánljuk

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 2. rész

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 2. rész

2017.08.01
Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek

2016.07.31
Mafia III - új képek

Mafia III - új képek

2016.04.07
AniMoment: Egy Kuroshitsuji teadélután kellékei

AniMoment: Egy Kuroshitsuji teadélután kellékei

2017.09.17
Unreal Tournament Első trailer

Unreal Tournament Első trailer

2015.09.21

Kiemelt cikkek

Mentsük meg Lucifert: a Fox törölte a 4. évadot

2018.05.12
Lucifer: mi várható a 4. évadban?

Lucifer: mi várható a 4. évadban?

2018.04.09
Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

2018.03.14
4+1 legemlékezetesebb rész a Lucifer 1. évadából

4+1 legemlékezetesebb rész a Lucifer 1. évadából

2018.01.04
AniMoment: Batman, a ninja - előzetes

AniMoment: Batman, a ninja - előzetes

2017.12.01

Legfrissebb írásaink

Magnum újra nyomoz!

Magnum újra nyomoz!

2018.05.17

Mentsük meg Lucifert: a Fox törölte a 4. évadot

2018.05.12
Lucifer: mi várható a 4. évadban?

Lucifer: mi várható a 4. évadban?

2018.04.09
Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

2018.03.14
Miss Sherlock, az új detektív sorozat

Miss Sherlock, az új detektív sorozat

2018.01.09