Miután kipihentük a Shokugeki no Soma 2. évadjának fáradalmait, ideje újabb recepteket tesztelés alá venni. Az előző cikkben a szufflé omlett és a halas hamburgert teszteltük, ez utóbbi nekem annyira megtetszett, hogy havonta legalább egyszer elkészítem. De tényleg, könnyű, gyors, a hozzávalók mindig megvannak itthon, és mindezek előtt még finom is! Na, de lássuk a mai ajánlatot:
Almás rizottó
Bár az animében ezt afféle "reggeli ébresztőnek" szánták, erre a célra valami kevésbé laktatót javasolnék. Az első alkalommal mi 100%-os almalét használtunk, amitől aztán a végeredmény egy cukorbomba lett (egy átlagos almalé cukortartalma 8-10 gramm/dl, tehát ebbe a receptbe közel 60 gramm cukor jut, csak az almaléből). Később aztán kipróbáltuk egy 25%-ossal, bár ebben is hasonló mennyiségű cukor volt, az íze nem lett annyira fullasztó mint korábban.
Hozzávalók:
- 80 gramm rizs
- 40 gramm hagyma (kb fél fej)
- 30 gramm vaj
- 20 gramm parmezán sajt (én grana padano-t használtam, de más is jó)
- 10 ml sake (elhagyható)
- 600 ml almalé
- fél alma kockára vágva
- 2 szelet bacon
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
- A hagymát vágjuk apró darabokra, majd az almát is kockázzuk fel. Utóbbit tegyük hideg vízbe hogy ne barnuljon meg (még egy darabig ott fog állni szegény, és nem akarjuk hogy csúnya barna legyen). A petrezselymet is feldarabolhatjuk, de akkor ezt is tegyük hideg vízbe, nehogy kiszáradjon.
- Melegítsük fel az almalét (ne forraljuk), így később ha hozzáadagoljuk a rizshez, nem fogja lehűteni.
- 25 gramm vajon pirítsuk üvegesre a hagymát és a rizst is. Amikor a rizs pereme már áttetsző, adjuk hozzá a sakét vagy a citromlevet (én utóbbit használtam, kellemes ízt adott neki).
- Ha kicsit már elfőtte a levét, jöhet az almalé! Adjunk hozzá egy merőkanállal, aztán kevergessük amíg el nem főtt a leve. Ismételgessük ezt addig, amíg a rizs megpuhul. Nekem ez nagyjából 6 merőkanalat jelentett, az almaléből alig maradt. Ha az almalé elfogyott, de a rizs még kemény, nyugodtan főzzétek tovább víz adagolásával.
- Ha a rizs kész, adjuk hozzá a felkockázott almát és 1-2 percig főzzük hogy ropogós maradjon. Ezután a maradék vajjal és a sajttal elkeverjük, aztán jöhet egy csipet só és bors.
- Tányérra tesszük hűlni, amíg megpirítjuk a bacon szeleteket. Amit elkészült, már tálalhatjuk is, de ne feledkezzetek meg a petrezselyemről se, vele együtt finom igazán!
Sertés sült
A "gotcha" Pork roast, avagy hamis sült sertés az első receptek egyike volt. Ehhez már egy kicsit több szalonnára van szükségünk, mint a korábbi receptnél, de higgyétek el, megéri a fáradozást!
Hozzávalók:
- 400 gramm krumpli
- 50 gramm gomba
- 50 gramm hagyma
- 12 szelet bacon
- vörösbor
- szójaszósz
- sake
- 15 gramm vaj
- só, bors
- olíva olaj
- kötöző zsineg/ natúr zsineg
Elkészítés:
- A krumplit kockázzuk fel, majd enyhén sós vízbe fűzzük puhára (ne túl puhára, ne essen szét, csak annyira hogy egy keményebb törtkrumplit tudjunk belőle csinálni).
- A gombát és a hagymát vágjuk apró darabokra. Az olívaolajon üvegesítsük a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát is. Amikor kicsit összeesett, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük egy olyan tálba, ahol a krumplival össze tudjuk keverni.
- Ha megfőtt a krumpli, egy kis sóval együtt keverjük el a gombával és a hagymával.
- Formázzunk a tenyerünkbe nagy gombócokat, majd kicsit lapítsuk le a tetejét, amiket aztán a szalonnával borítsunk be.
- Tegyetek a deszkára egymás mellé szorosan két szalonnacsíkot, majd keresztbe rájuk másik kettőt. Helyezzétek a közepére a gombócokat, és hajtsátok rá a szalonnákat úgy, hogy mindenhol borítsa.
- Az így kapott kis csomagocskákat kötözzétek be a zsinórral , de ne túl szorosan, így a krumpli belül fog maradni.
- 180 fokon 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Figyeljük, nehogy megégjen (csak ti ismeritek a saját sütőtöket)!
- Melegítsünk fel a serpenyőben 1 dl bort, majd amikor forrni kezd, adjuk hozzá a szójaszószt. Adjunk hozzá 1 ek saket, majd 15 gramm vajat. Kevergessük addig, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.
- Ha elkészültek a sültek, öntsük le egy kis szósszal és már ehetjük is!
forrás: