Kritika

Gotham a bűn városa

Gotham a bűn városa
Gotham lakossága továbbra sincs biztonságban, hiszen a rosszfiúk felemelkedőben vannak. A rendőrsége pedig még mindig alkalmatlan bármire is.

A Batman Nap közeledtével, nincs is jobb módja az ünneplésnek, mint egy kicsit foglalkozni a kezdetek kezdetével, vagyis a Gotham című sorozattal! Szóval ha párszor elgondolkodtatok rajta, hogy milyen is lenne egy Batman nélküli világ, akkor itt a válasz. Egy szimpla, egyszerű krimi sorozat, pár elemmel a már jól ismert mítoszból, például egy Gotham-nek nevezett várossal. Mert igazából a karaktereken és a város nevén kívül, nem nagyon akarnak mélyebbet meríteni az amúgy hatalmas Batman világból. Szóval vágjunk is bele a Gotham új részének áttekintésébe.

Igazság szerint megérdemelten kapott zöld utat a második évad, ugyanakkor mégsem. Az ifjú James Gordon (Ben McKenzie) kalandjai igencsak izgalmasnak ígérkeztek, miután rátalált a helyes útra a sorozat. Batman nélkül is lehetne jó sorozatot csinálni belőle, ha teret engednének egy komolyabb zsaru kriminek. Azonban a leendő rosszfiúk túlzottan átveszik a főszerepet benne. Ez persze nem baj, jó látni a gonoszok felemelkedését, aznban, kicsit ismerve a képregényeket, talán a sorozat írói is tudnák, Batman az, aki miatt ezek a leendő ellenségek igazán teret nyernek majd maguknak, hiszen az őrületre, őrület a válasz az alvilág részéről.

Tulajdonképpen onnan folytatódik minden ahol abbamaradt. Gordon folyamatos leépítésben van, hiszen a rendőrfőkapitánnyal megkülönböztek az előző évadban, a furcsaságok meg továbbra is történnek a bűnös városban. Pingvin (Robin Lord Taylor) hatalma nagyobb, mint valaha, kezei már a város minden szegletéig elérnek. Így a bajba került Jim tudja, hogy az alvilág új ura a segítségére lehet

Örülök, hogy végre kicsit nagyobb hangsúlyt kapott a leendő fő felügyelő történet szála, hiszen egyébként is neki kéne lennie a rivaldafényben. Egy igen érdekes karakter, akit úgy érzem, hogy egyáltalán nem használnak ki a sorozat készítői, egy egyszerű rendőrnek van beállítva, aki a szokás klisé szerint mindenre eltökélt, hogy rendbe tegye szeretett városát, mert ezt tartja helyesnek, holott ennél kicsit többet érdemel Gordon személye.

A második évad első részében végre látszódott ennek az elgondolásnak egy kicsiny csírája, magyarán mertek nagyobbat lépni Gordonnal kapcsolatban. Láthattuk, hogy Gotham városa a legjobb lelkeket is képes romlásba dönteni. Remélem ennek fogjuk látni a teljes felépítését az évadban, mivel Jim Gordonnak szüksége lesz arra, hogy bemocskolja kezeit a túléléshez, végre karakterfejlődéshez érkezünk vele kapcsolatban is, amit másoknál már régen megkaptunk.

Bruce Wayne (David Mazouz) tovább halad a felfedezés és önismeret útján. Nem, nem a benne rejlő emberségre, hanem a kibontakozó sötétségre gondolok, ami már az első évadban is fel-fel ütötte orrát bizonyos agresszív megnyilvánulások, vagy furcsaságok formájában. Nem gondoltam, de nekem igazából a fiatal Bruce története kezd egyre érdekesebb lenni. Igencsak megkavarták körülötte is azt a bizonyost a sorozatban, de legalább a készítők belevittek a történetbe egy nem várt újítást. Ez sokak számára "A Villám paradoxon" című képregényt idézte fel.

Bruce rátalált az apja által kiépített "Bat"-barlang 1.0-ás verziójára, ahol a síron túlról egy üzenet várja, hogy mégis mi a helyes út, mi a teendő. Mondjuk mire ebben a sorozatban Batman lesz a srác, az egy örökkévalóság, szóval szóval elképzelésem sincs, hogy milyen nyaka tekert ötletekkel állnak majd még elő. Mindenesetre nekem tetszett ebben a részben az a bizonyos szívszorító pillanat, mikor Bruce kezében tartja apja levelét. Ugyanakkor kíváncsi lennék Thomas Wayne honnan tudta, hogy fia pont 12 éves korában fogja ezt megtalálni az üzenetet és így tovább, de hát ez megint egy másik kérdés.

Egyébként tényleg sokszor változtattak már a sorozatban többek között a szereplők eredetén is, viszont eddig olyan mértékben történt ez, ami fölött szemet lehetett hunyni. Szóval most, azt várnátok tőlem, hogy legyen egy nagy de, főleg ha olvastátok már pár kritikámat, most sem fogtok csalódni nem. DE úgy néz ki, hogy a Suicide Squad ötlete nagyon bejött a sorozat íróinak, hiszen bepróbálkoznak egy saját verzióval. Miért teszik ezt, fogalmam nincs, nincs is igazán rá szükség, hiszen a rendőrség így is a béka segge alatt van, minek még jobban átvennie a bűnnek a szerepet a városban azt nem tudom. Az alkotók sikeresen összeszedték a lehető legunalmasabb és legerőltetettebb karaktereket a csapathoz akiket csak lehetett. Közöttük a fiatal Jerome (Cameron Monaghan), akire valamiért rá akarják húzni a Joker karakterisztikáját, holott érezhetően köze nincs a méltán híres bűn bohóc hercegéhez a Batman mítoszból, csak félrevezetés akar lenni. Na és ott van a mérhetetlenül idegesítő, szerepét néha túl, néha alul játszó Barbara Kean (Erin Richards), akiről röviden annyit ,hogy könyörgöm felejtsük már el, egyszerűen szörnyű amit ő színészkedésnek nevez!

Összességében egy dolgot lehet mondani az egészre. Kicsit nagyobb hangsúlyt kéne fektetni James Gordon történetére. Jelengleg a Robin Lord Taylor által alakított Pingvin (aki minden epizód fénypontja), sőt még sokszor Bruce is elveszi róla a rivaldafényt. Arról meg nem is beszélve, hogy az új főgonosz is felütötte a fejét (aki SPOILER tuti a Baglyok társaságának vezére lesz), szóval lesz kavarás rendesen.

Nem mondanám, hogy rossz nyitány volt, mert akkor hazudnék, de egy biztos, még mindig nem forrt ki teljesen a sorozat. Úgyhogy egy közepes értékelést kap tőlem a második évad első része.

60%

""


Neked ajánljuk

Utazzunk repülővel a DC világába

Utazzunk repülővel a DC világába

2016.02.08

Batman: Gotham by Gaslight

2018.02.02
Elárulhatták az új Batman film sztoriját!

Elárulhatták az új Batman film sztoriját!

2016.04.28
Batman és Superman ismét videóban csapnak össze

Batman és Superman ismét videóban csapnak össze

2016.01.20
Életre kelt krimi regény - előzetest kapott a Budapest Noir

Életre kelt krimi regény - előzetest kapott a Budapest Noir

2017.06.28

Kiemelt cikkek

Az ördög megmenekült - mégis lesz Lucifer 4. évad

Az ördög megmenekült - mégis lesz Lucifer 4. évad

2018.06.16

Mentsük meg Lucifert: a Fox törölte a 4. évadot

2018.05.12
Lucifer: mi várható a 4. évadban?

Lucifer: mi várható a 4. évadban?

2018.04.09
Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

Vacsora tippek: Shokugeki no Soma receptek 3. rész

2018.03.14
4+1 legemlékezetesebb rész a Lucifer 1. évadából

4+1 legemlékezetesebb rész a Lucifer 1. évadából

2018.01.04

Legfrissebb írásaink

Megkezdték a Lucifer 4. évadának munkálatait

Megkezdték a Lucifer 4. évadának munkálatait

2018.08.08
San Diego Comic Con 2018 összefoglaló 2. rész

San Diego Comic Con 2018 összefoglaló 2. rész

2018.07.21
Az ördög megmenekült - mégis lesz Lucifer 4. évad

Az ördög megmenekült - mégis lesz Lucifer 4. évad

2018.06.16
Magnum újra nyomoz!

Magnum újra nyomoz!

2018.05.17

Mentsük meg Lucifert: a Fox törölte a 4. évadot

2018.05.12