Érdekesség

20 kedvenc South Park részünk

20 kedvenc South Park részünk
A South Park 20. évfordulóján összeszedtük a húsz kedvenc South Park részünket! Úgy hiszem mindenki megtalálja majd benne a saját favoritját is.

Nehéz volt, de összeszedtük azt a 20 részt/történetet ami közel áll hozzánk. Íme a lista:

1. Halrudi

(13. évad 5. rész)

Szereted a Halrudit? Szereted beletenni a szádba? Talán homohal vagy? Jimmy úgy látszik kitalálta a "legjobb" viccet a világon. Cartman persze a saját nevében akarja learatni a babérokat mint mindig.

Mindeközben Kanye West képtelen értelmezni a viccet és totál személyesnek veszi azt. És pont emiatt került ez az epizód a listánkra, hiszen ez az egyik ütősebb sztár égetések közé tartozik.

2. Képzeletfölde trilógia

(11. évad 10, 11, 12. rész)

Ez a három rész mondhatni a nagy kedvencünk. Van benne minden ami kell, társadalom kritika, velős humorok és híres filmes utalások. A történet mondhatni három szálból áll, amelyikből az egyik Cartman-é. Ezzel a szállal indul az egész történet, amelynek a mozgató eleme az, hogy Kyle fogat Eric-kel, hogy ha mutat neki egy koboldot akkor "a szájába helyezi Cartman intimebb részeit". Innentől kezdve bonyolódik a történet, mert a srácokat elviszi egy fura kövér fazon Képzeletföldére ahol terrortámadás készül.

Ebben a támadásban szerencsétlen Butters ott ragad. A történetről legyen elég egyelőre ennyi. A listánkon az elég erős társadalmi görbetükrök (terrortámadás a képzeletünkben és a szupertitkos projektek amiről mindenki tud) miatt kapott helyet, meg persze mert fenomenális az egész!

3. Világok harca

(10. évad 8. rész)

Szerintem ez az a rész, amit mindenki biztosan ismer és sejti, hogy miért került ide be. A főhőseink a WoW világát akarják egy felejthetetlen kalandként átélni, amikor beleütköznek a tipikus "nincs élete" játékosba, aki már olyan szintre jutott, hogy nem vonatkoznak rá a szabályok. Listánkra több okból is felkerült, az első és legfontosabb, hogy igazi WoW jelenetek vannak benne, szóval "wow" plusz a tipikus kocka sztereotípia felhasználása sem mellékes és persze Cartman WC-zési szokásának megjelenése, ami elég ütősre sikerült!

4. Zsírszakáll

(13. évad 7. rész)

Ez az epizód az egyik példája annak, hogy ha Cartman akar valamit akkor azt eléri. Eric úgy határoz, hogy elmegy kalóznak Szomáliába. Amikor odaérnek, szembesül azzal, hogy ezek nem olyan kalózok, mint amilyennek ők ezt képzelték.

Ennek a résznek is több mondanivalója van, megjelenik benne a fejlettebb társadalmak romantikus képe a kalózokról (ezt képviselik Cartman-ék) és a szomorú valóság, hogy a szomáliaiak csak a megélhetésért csinálják ezt. Az egyik kalóz ezt ki is fejti Butters-nek. Egy nagyon jó részt köszönthetünk ebben az egészben.

5. A Mosómedve részek

(13. évad 2. rész, 14. évad 11, 12, 13. rész)

Azt hiszem ezeket a részeket sem kell bemutatni senkinek. Az első mosómedve rész szinte már ikonikussá nőtte ki magát. Ebben az epizódban már rögtön megjelenik Mysterion is, akinek a kilétét mindenki találgatta anno és rengeteg spekuláció született, de végül a készítők maguk árulták el, hogy ki is pontosan Mysterion.

Amiért listánk elemét képezi az nem más, mint maga az ötlet és a kivitelezés. Nem véletlenül készül belőle játék is!

6. Hulljon a férges hippije!

(9. évad 2. rész)

Ahogy azt a cím is sugallja ez a rész a hippiket célozta meg áldozataként. Cartman felcsap hippi írtónak, hogy kiderítse miért érkezik folyamatosan egyre több hippi a városba. Eric hippi fesztiválos baljóslata igaznak bizonyul végül és ezért megalkot egy csapatot, akikkel bejutnak a hippikör közepére a Hippifúró gépezettel (enyhe utalás az "A Mag" című filmre). Végül sikerül elűzniük a hippiket egy jó kis Slayer számmal és minden visszatér a rendes kerékvágásba.

7. Egy kellemes nap fegyverekkel

(8. évad 1. rész)

Stan, Kyle, Kenny és Cartman egy vásáron találkoznak egy fegyver árussal, akinél japán fegyvereket találnak és kitrükközik, hogy szülői engedély nélkül megvehessék azokat. Majd ezután elindulnak játszani, ahol elit ninja harcosoknak képzelik magukat és jót szórakoznak, egészen addig, amíg valaki (Butters :D) meg nem sérül.

Ebben a részben a különleges kicsit japános rajzolási technika fogott meg minket. És persze itt láthatjuk először Káosz professzor teljes alakját, ami elég menőre sikeredett!

8. Butters Bulái

(13. évad 9. rész)

Butters Cartman-i magaslatokba lép a maga "ártatlan" ötletével. A suli többi fiúja piszkálja Butters-t mert, hogy még nem smárolt senkivel. Elintézik hát neki, hogy 5 dolcsiért csókolózhat egy lánnyal az udvar hátsó részében. Butters ezután igazi felnőtt férfinak érzi magát és úgy gondolja, hogy kezébe kell vennie az irányítást, így hát meg alapítja az első cégét, ami nem más mint a Smaci cég. Ezáltal Butters egy vérbeli stricivé lép elő. Mindeközben a rendőrség fel akarja számolni a városban a prostitúciót, így a rendőr főkapitány beöltözik egy prostinak és hát, egy kicsit elszáll vele a ló (ezt a részt semmiképp nem lőném le :D). Ez az epizód hűen mutatja azt, hogy Butters a saját együgyüsége ellenére is képes nagyot alkotni, ami miatt ő az egyik nagy kedvencünk!

9. Casa Bonita, a mexikói étterem

(7. évad 11. rész)

Kyle születésnapja közeleg és ezt az alkalmat a Casa Bonitában akarják megünnepelni. Kyle érthető okokból Cartman helyett Butterst hívja meg a születésnapjára, így Eric ezen teljesen kiakad és minden jópofizós próbálkozása ellenére sem sikerül elérnie, hogy Kyle őt hívja meg.

Ekkor támad egy ötlete, hogy Butters-szel elhiteti, hogy közeleg a világvége. Itt újra megmutatkozik Cartman zsenialitása és Butters naivitása, így egy fergeteges epizód alakul ki ismét.

10. Á.L.L.A.T. a robotbarát

(8. évad 5. rész)

Ismét Cartman és Butters áll a középpontban. Cartman robotnak álcázza magát, hogy minden ciki dolgot kiderítsen Butters-ről. Közben kiderül, hogy Buttersnek van egy aduásza, amiről eddig Cartman nem tudott. Ezután Eric ezt a videó felvételt akarja megszerezni és mindezt úgy, hogy ne bukjon le Butters előtt, ezért végig a jelmezben kell maradnia.

Természetesen a "robot" szemet szúr másoknak, így a filmesek és a katonaság is rá akarja tenni a kezét. Azért kapott helyet a listán mert itt újfent látszik Cartman eltökéltsége, ami jelen esetben sem fizetődik ki.

11. Butters Nagyon Saját epizódja

(5. évad 14. rész)

Kedvenc szereplőnk Butters olyan családi krízisbe keveredik amire senki nem számított. Az apja meleg bárokba jár, az anyja pedig meg akarja őt ölni, szóval minden összejön neki, de Butters a maga egyszerűségével kivágja magát a helyzetből. Ez a rész azért került fel a listára mert nagyon nyíltan beszól pár gyilkosnak, akiket néven is neveznek és persze mert Butters megint olyan mintha nem történt volna vele semmi.

12. Pisipark

(13. évad 14. rész)

Hatalmas katasztrófa történik a víziparkban ahol a srácok töltik a szabadidejüket. Mindent eláraszt a pisi és főhőseink a látványosságok szigeteire szorulnak a hatalmas pisi tengerben. Cartman szokásosan rasszista észrevételeivel vna elfoglalva, Kyle viszont nem képes megbékélni a medencébe pisiléssel. És ami miatt a kedvencünk, az nem más mint a hatalmas fricska amit a felesleges és egyértelmű végeredményű tudományos kutatásoknak mutat (a majmok bevadulnak, ha levizelik őket).

13. Simpsonék már megcsinálták

(6. évad 7. rész)

A címben szereplő téma csak egy részét teszi ki ennek az epizódnak, de Butters-t ez nem hiszem, hogy vigasztalni fogja, hiszen bármilyen gonosz cselekedetet akar csinálni arról kiderül, hogy a Simpsons már megcsinálta. Eközben Cartman a vizigenyó birodalmát építgeti és kiéli isten komplexusát.

Azt hiszem itt is mint a legtöbb South Park epizódnál egyértelmű utalások sora az, ami miatt erre a listára felkerült. Jelen esetben a vallási háborúkra való célzás, ami ha nem vigyázunk kipukkaszthatja a mi akváriumunkat is.

14. Melegedő South Park

(7. évad 8. rész)

Az epizód idején nagy divatnak örvendett a metroszexualitás, aminek nem kellett sok ahhoz, hogy a South Park készítői felfigyeljenek rá. A célpont ezúttal egy TV műsor volt, ahol meleg férfiak öltöztettek fel heterókat és sarkallták őket az alaposabb higiéniára. A városban is hódított ez a trend, aminek a végén kiderül, hogy nem is emberek, hanem egy másik faj áll az egész mögött. A ráknépség vicces megjelenése és logikátlan világuralomra törésének terve elintézte, hogy erre a listára felkerüljön.

15. Pánjárvány részek

(12. évad 10, 11. rész)

A srácok pont rosszkor állnak be indián pánsípos utca zenészeknek, hiszen a törvény épp most sújt le rájuk, hogy kiűzzék az összes pánsíp zenekart az városokból. Viszont ennek súlyos következményei lesznek, ami a világ végét is jelenheti.

Itt kiemelném Randy Cloverfield-es kamerázási technikáját, ami rengeteget ad az epizódokhoz és amiért eme lista pontját képezi. Továbbá Craig FML hozzáállása az egész szituációhoz csak még viccesebbé teszi ezt a két részt.

16. Júj, egy fütyi!

(12. évad 5. rész)

Mrs/Mr. Garrison semmisnek szeretné tekinteni a nővé válását, így "gyártat" magának egy himbilimbit, amit a modern orvos tudomány nem mással mint egy patkánnyal old meg. Viszont ez a patkány szabadság vágyak által vezérelve megszökik a laborból és Garrison az egész városon át üldözi. Ami viszont ide juttatta ezt a rész az nem más mint Cartman fellépése a "gettó" suliban, ahol az ott tanuló diákoknak elmagyarázza, hogy a fehérek miért lehetnek sikeresebbek mint ők, ami nem más mint a csalás.

17. Leszbi uralom

(11. évad 6. rész)

Mrs. Garrison megismerkedik egy leszbi bár egyik törzsvendégével, akivel rendesen összemelegednek (hehe). Ezután Garrison második otthonának érzi ezt a bárt, ami egy perzsa felvásárló és Garrison közötti csatában hatalmasodik ki.

Ami miatt itt van az nem más, mint a híres Zack Snyder filmre, a 300-ra való utalás a rengeteg lassítással, csatával és magával Xerxésszel, akiről kiderül, hogy szintén leszbikus.

18. A büntethetetlen

(12. évad 14. rész)

Ez a rész is szinte csak Butters-ről szól. Megint a saját bugyutasága miatt keveredik egy olyan szituációba amit a maga módján a lehető legjobban old meg.

Felfedezi, hogy a suli tele van vámpírokkal, majd ő is csatlakozik közéjük, csak a többiekkel ellentétben ő el is hiszi, hogy vámpír. Pontosan ez az, ami miatt most itt szerepel a listánkon, mert amikor Butters kiszívja Cartman nyakát az magáért beszél.

19. Az élő hajléktalanok éjszakája

(11. évad 7. rész)

South Park városát szép fokozatosan ellepik a hajléktalanok és ez ellen nem tud senki se tenni semmit. A többiek mind Kyle-t okolják a történtek miatt, mert pénzt adott az egyiknek, és ez vonzhatta oda a többit. Végül, mint a jól ismert zombi inváziók idején (vagy éppen Az élő holtak éjszakája filmben), pár szereplőnk egy bevásárlóközpont tetején talál menedéket. A fiúk ötletes megoldása a problémára és Kyle apjának a hajléktalanná alakulása miatt megérdemli, hogy itt lehessen a listán.

20. Cisztri

(18. évad 3. rész)

Ahogy az lenni szokott a South Park mindig az adott kor "problémáit" veszi górcső alá. Így történt jelen esetben is, ahol a transzneműeket vették elő. Igazság szerint én már nem tudok lépést tartani ezzel, hogy most valaki fiúban lány, vagy lányban fiú, vagy lóg neki valami amikor nem kéne, de egy biztos, hogy ebben a részben külön WC-t kapnak a suliban. De ami igazán érdemessé tette, hogy itt szerepelhessen ezen a listán az nem más mint ez a jelenet:

 

Összegzés

Ez a 20 rész sajnos elég kevés ahhoz, hogy az ember igazán összefoglalhassa, hogy mit is jelent a South Park és arra is kevés, hogy elférjenek bennük a kedvenc epizódjaink, hiszen még minimum több tucatnyi részt is felsorolhattunk volna ide.

Írjátok meg ti is, hogy mi a ti kedvenc South Park epizódotok vagy hogy szerintetek mi az ami nem stimmel ebben a 20-as listában!

 

Képek forrásai:

 

SouthPark.cc

SouthPark Wikia

SouthPark Digital Tumblr

Giphy


Neked ajánljuk

Gyűjtő mánia: South Park Funko karácsonyra? Köszi, inkább nem...

Gyűjtő mánia: South Park Funko karácsonyra? Köszi, inkább nem...

2016.12.14
Supergirl díjat nyert - Itt vannak a People's Choice Awards eredményei

Supergirl díjat nyert - Itt vannak a People's Choice Awards eredményei

2016.01.07
E3 2017 Harmadik nap: Sony & Ubisoft

E3 2017 Harmadik nap: Sony & Ubisoft

2017.06.13
Jurassic World

Jurassic World

2015.07.02
Battlefront első ingyenes tartalom

Battlefront első ingyenes tartalom

2016.01.26

Kiemelt cikkek

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

2020.07.13
Két VILLÁM találkozása

Két VILLÁM találkozása

2020.01.15
Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

2019.07.01
Lucifer 4. évad - Az ördög visszatér

Lucifer 4. évad - Az ördög visszatér

2019.05.27
Hivatalos premierdátumot kapott a Lucifer 4. évada!

Hivatalos premierdátumot kapott a Lucifer 4. évada!

2019.04.11

Legfrissebb írásaink

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

Lucifer 5. évad - megjött az első előzetes

2020.07.13
Lucifer 5. évad - Megvan a hivatalos dátum

Lucifer 5. évad - Megvan a hivatalos dátum

2020.06.22
Két VILLÁM találkozása

Két VILLÁM találkozása

2020.01.15
Megérkezett a Witcher első trailere!

Megérkezett a Witcher első trailere!

2019.07.20
Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

Hivatalos fotókon a Witcher karakterei

2019.07.01