Hír

Top 10 Játék Halloween-ra

Top 10 Játék Halloween-ra
Halloween-kor sem akarsz felhagyni a kedvenc hobbiddal? Akkor itt van a mi tizes listánk, hogy az amivel ezen a napon mindenképp játszanod kell!

A lentebbi lista nem kifejezetten horror játékokra épül, így fiatalabbaknak és misztikumot kedvelőknek is egyaránt tartogat címeket. A lista nem egy minőségi sorrendet állít fel, inkább csak egy egyszerű felsorolás.

10. Gex

A "Gex" egy televízió függő gekkóról szól, akit az egyik éjszaka egy titokzatos kéz magával ránt egy TV műsorokkal tarkított világba.

Ebben az univerzumban kell irányítanunk a főhősünket, hogy végül a négy különböző világon át eljusson a végső csatáig, ahol legyőzi Rez-t a média dimenzió urát. A csata végeztével Gex visszakerül a TV-je elé, ahol tovább hódolhat a függőségének.

A játék lényegében egy egyszerű platformer, olyan különlegességekkel mint pl.: falra mászás és tárgyak nyelvvel való elkapása. A pályák szórakoztatóak és egyben kihívásokkal teliek. A területek mind külön témára épülnek, mint pl.: horror filmek, rajzfilmek, kalandfilmek és távol-keleti harcművészeti filmek.

Történet tekintetében a játék elég könnyed, bár a témaválasztás, hogy a karakterünk egy függő elég furán hangozhat, de szerencsére ezzel a függőséggel csak a játék bevezető és vég animációjában találkozhatunk célzottabban.

A Gex-et nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, és természetesen a vállalkozó szellemű fiatalabb korosztálynak, mert kellemes kikapcsolódást tud nyújtani.

9. MediEvil

A főhősünk Sir Daniel Fortesque egy hamisan hőssé kiáltott vezér, akit 100 év után Zarok a varázsló véletlenül feltámaszt, amikor Gallowmere területére varázslatot szórt, hogy előhívja az élőhalott seregét. Daniel ezt kihasználva a múltban elért kudarcát szeretné a feledésbe taszítani azzal, hogy legyőzi Zarokot és ezzel elnyeri a méltó helyét a hősök között.

A "MediEvil" stílusát tekintve egy külső nézetes kalandjáték, ahol a főhősünkkel több pályán keresztül szörnyeket leigázva kell bebizonyítanunk rátermettségünket. A játékban lehetőségünk van minden területen összeszedni egy Chalice of Souls nevű kelyhet, amelybe ha összegyűjtjük a pályán legyőzött ellenfelek lelkét, akkor minden pálya végén Daniel átkerül a hősök csarnokába, ahol különböző tárgyakat kap. Ha ezt minden pályán teljesítjük, akkor válik elérhetővé a történet valós befejezése.

Engem elsőként a játék kinézete fogott meg régebben, szerintem elég egyedinek volt mondható. A játékmenet tipikus kalandjáték elemeket hordoz magában, pl.: tárgyak összegyűjtése, hogy tovább jussunk. Ami még kifejezetten tetszett, hogy a karakterünk fegyverként tudta használni a saját "leszakított" karját, amitől kicsit még ügyetlenebbnek és hóbortosabbnak tűnt Daniel.

Ahogy a Gex-nél is, itt is inkább a nosztalgiázni vágyóknak ajánlanám a játékot, de persze bárki megtalálhatja benne a maga szórakozását.

8. Minecraft

Gondolom sokan csodálkoztok, hogy mégis miért került fel ide a "Minecraft". A válasz egyszerű: mert szórakoztató, izgalmas, kreatív és nem utolsó sorban rengeteg lehetőség van benne a kiteljesedésre (meg természetesen a töklámpások miatt is).

Nem fogok belemenni a játék részleteibe, mert szerintem azt már azok is tudják, akik nem akarják tudni. Lényegében itt se történet, se kiemelkedő karakterek sincsenek, de ami van az mindent kárpótol.

A játék kismillió izgalmas órát tartogat az ember számára, ha egyedül van, ha nem. Kiélhetjük benne a rombolási vagy épp építési vágyainkat. Harcolhatunk pokoli szörnyekkel és más lényekkel. És természetesen, de nem utolsó sorban, online egy végtelen generálódó világ vár ránk tele meglepetéssel.

A Minecraft remek játék a LAN partikra is, így Halloween-kor egy csoportos Creeper vadászat kifejezetten szórakoztató élményt nyújt.

Szerintem ez az a játék amit nem kell ajánlanom, hiszen az utóbbi idők egyik legsikeresebb címéről van szó, így aligha akad olyas valaki, aki ne tudta volna már eldönteni, hogy elkezdje-e vagy sem.

7. Slender: The Eight Pages

El is érkeztünk a listánk egyedüli ingyenesen játszható játékához, a "Slender"-hez.

A játék egy nagyon egyszerűen kivitelezett darab, nincs telerakva mindenféle szemgyönyörködtető dologgal, de ebben rejlik a nagyszerűsége. A feladatunk lényegében, hogy megtaláljunk 8 papírlapot, amelyre figyelmeztető üzenetek vannak írva egy titokzatos lényről, aki a sötétben ólálkodik és arra vár, hogy lecsaphasson ránk.

A Slenderben csak egy "főellenség" található az egész pályán, aki véletlenszerűen bukkan fel a térkép különböző pontjain és ha sokáig bámuljuk őt akkor elkap minket (szégyellős szegény). Slenderman minden papírlap megszerzése után sűrűbben bukkan fel a játékos közelében így nehezítve az előrejutást.

A "Slender" nagy sikert aratott a borzongani vágyók körében, mert az egyszerű kinézete ellenére, nagyon jól alkalmazza a horror elemeket, így elérve a kívánt nyomasztó és ijesztő hatást.

A játék kifejezetten jó alapja lehet a halloweeni hangulat megteremtéséhez, így bátran ajánlom bárkinek.

6. The Vanishing of Ethan Carter

Evezzünk is vissza egy kicsit a horror vizeiről, a misztikumba, amely témának mondhatni az egyik kiemelkedő alakja a "The Vanishing of Ethan Carter".

A főhősünk Paul Prospero egy paranormális tevékenységekkel foglalkozó nyomozó, aki maga is különleges képességekkel bír, amiket a játék közben használhatunk. A stílusát illetően egy narratív belső nézetes nyomozó játékról van szó, ahol a rendelkezésünkre álló pályán arra mozgunk amerre szeretnénk és a saját belátásunk szerint tárjuk fel a bizonyítékokat.

A nyomozó különleges képességének köszönhetően, teljesen más szemmel is láthatjuk a világot. A történések feltárása viszonylag egyszerű, mert egyes bizonyítékok megtalálása után a játék rávilágít a további teendőkre, vagy megmutatja, egy másik bizonyíték helyét.

A grafika nagyon szép és élethűre sikeredett már amennyire az lehetséges volt, amelyet a fotogrammetria segítségével értek el. Ez a technológia lényegében azt takarja, hogy a terepről készített több képből állítják össze a három dimenziós modellt és a hozzá tartozó textúrát. Idén szeptemberben kiadták az Unreal Engine 4-re átírt verziót is, amely még szebb grafikát ígér (a képek már ebből származnak).

A "The Vanishing of Ethan Carter" egy kellemes időtöltés lehet bárki számára, mert egy izgalmas történettel rendelkező egyedi elgondolású játékról van szó, amely ezeket ötvözi az eddigi egyik legrealisztikusabb látvánnyal.

5. Among the Sleep

Nem is tudom hol kezdjem el, mert ez a játék lenyűgözött minden téren. Az ötlet maga, hogy egy gyereket irányíthatunk, a szürreális képi világ és az eléggé mélyre ható történet, ezek mind egy kiváló játékká teszik az "Among the Sleep"-et.

A karakterünk egy két éves gyerek, akinek a segítőtársa egy plüssmackó, akit Teddy-nek hívnak. A mackót a születésnapjára kapja, ami a nyitó jelenete a játéknak. A feladatunk felkutatni a gyerek és anyukájának négy közös emlékét, amelyek tárgyak formájában jelennek meg.

A megtalálásukat egy sötét torz árnyalak nehezíti meg, aki fel-fel bukkan és elrejtőzésre késztet minket. A kutakodás során több különböző szürreális valóságba is belecsöppenünk, ami szerintem hűen vagy akár túlzóan is, de reprezentálja egy gyerek élénk fantáziáját.

Teddy a plüssmackó több funkciót is ellát, segít tájékozódni a játékban, egyfajta narrátorként is funkcionál, de a leglényegesebb tulajdonsága, hogy a sötétben lámpaként is használható. Az utóbbi tényező elég ötletes hiszen egyfajta szimbolitással bír, hogy a mackó megvédi a gyereket a bajtól és megnyugvást ad.

A történet elég fontos társadalmi problémát vesz alapul és ezt bújtatja a horror hátborzongató köntösébe. Szívesen kifejteném még, de ennél többet sajnos nem árulhatok el a történetről, mert azzal a játék lényegét venném el. Így csak azt tudom mondani, hogy mindenki próbálja ki aki teheti, mert megéri.

4. Alan Wake

A főszereplőnk a címben szereplő Alan Wake, egy híres bestseller pszicho-thriller író, aki már közel két éve írói válságban szenved. Pihenés gyanánt a feleségével Alice-el elutaznak egy rövid vakációra Bright Falls városába, hogy Alan hátha így ihletet kap majd a következő könyvéhez.

Karakterünk több megmagyarázhatatlan esemény után, egy autóbalesetben tér magához, ahova nem tudja, hogyan került oda. A történet igazán itt veszi kezdetét, a feladatunk hogy megtaláljuk Alice-t, de ebben különböző árnyalakok fognak megakadályozni minket.

Ellentétben a többi túlélő horrorral, itt le tudjuk győzni az ellenfeleinket, de ezt sem egyszerű módon. A fő fegyverünk a zseblámpánk (inkább maga a fény), aminek a segítségével gyengíthetünk az árnyakon és más egyéb fegyverekkel ezután meg tudjuk őket sebezni. Természetesen több típusú ellenfél és tárgy állja az utunkat, de mindegyiket ugyan azon szisztéma szerint tudjuk likvidálni.

A pályák változatosak, ha eltekintünk attól, hogy a legtöbb esetben erdőkön át kell eljutnunk valahova. Kifejezetten nyomasztóra és ijesztőre sikerült a hangulat, ez főleg köszönhető annak a sötét morajlásnak ami eltorzítja körülöttünk a tájat.

A történet nagyon jól kidolgozott, és rengeteg plusz információt tudunk szerezni a játékban a TV filmekből és a rádióadásokból, amik egy nagyon jó atmoszférát teremtenek. A játék elég sok megválaszolatlan kérdést hagy meg a legvégén, így van bőven agyalni azon, hogy mi történt igazából.

Aki szereti a jó történeteket, és a hangulatos de nem túl ijesztő horrorokat, akkor ezt a játékot neki találták ki.

3. Dead Space

A történetünk 2508-ban játszódik egy USG Ishimura nevezetű bányászhajón. A hajó vészhívására válaszolva a CEC kiküldi a USG Kellion-t a helyzet felmérésére. A hajó a megérkezéskor meghibásodik és belecsapódik az Ishimirába, így főhősünknek Isaac Clarke-nak és csapatának egy másik jármű után kell nézniük.

Természetesen a cél elérésében szörnyek garmadája állja majd utunkat. A játék tele van ugrasztós ijesztésekkel, mint pl.: amikor elsétálunk egy látszólag tetem felett majd, mikor kellő távolságba értünk megtámad minket hátulról, vagy épp a szellőzőből rontanak ránk a lények.

A szörnyek elpusztítása nem egy egyszerű feladat, mert nem elég csak "szétlőni" őket, hanem szépen le kell vagdosni a végtagjaikat ahhoz, hogy elpusztuljanak. Erre természetesen a bányász eszközök megfelelőnek bizonyulnak, mert a plazmavágónak a nevéből adódóan ez egy ideális feladat.

Egy dolog zavart igazán a játékban, hogy mindig lőszer hiányban szenvedtem (valószínűleg az én bénaságom), és így kegyetlenül nehézre sikeredett, mert sűrűn előfordult olyan, hogy mondhatni végigrohantam a pályán mert nem tudtam megvédeni magam.

Végül de nem utolsó sorban azt kell mondjam, hogy a játék hangulata mindent visz, mert egy pörgős, ijesztő és kihívásokkal teli alkotásról beszélünk. Így csak azoknak ajánlom nyugodt szívvel, akik nem riadnak vissza a kicentizett túléléstől és a "csúnya" mutánsoktól.

2. Outlast

Az "Outlast" egy belsőnézetes túlélő horror, amely egy pszichiátriai intézetben játszódik, amit elleptek a gyilkosságra hajlamos betegek. A karakterünk Miles Upshur egy nyomozó riporter.

Ahogy az a legtöbb túlélő horrorban lenni szokott is sem áll rendelkezésünkre fegyver és harcolni sőt semmilyen más módon sem tudunk harcolni a betegek ellen, kivéve ott ahol ez így van megírva a játékban. Az egyedüli tárgyak amik nálunk vannak az egy jegyzetfüzet és egy kézi kamera, amelynek van éjjellátó funkciója.  Az utóbbi elég jól tud jönni a sötét szobákban. A készítők ezt kihasználva elhelyeztek olyan arcunkba ugró ijesztéseket amelyeket csak az infravörös lámpa felkapcsolása után láthatunk.

A kamera használata ugye meríti az elemeket, így azokat a pályán felkutatva kell pótolnunk, hogy használhassuk a kamera ezen funkcióját. Ahogy az lenni szokott az egyedüli védekezési módszer a páciensekkel szemben, hogy ha elrejtőzünk előlük, szekrényekben, ágyak alatt stb..

A játék nagyon ijesztőre sikeredett és a történet sem rossz. Sőt a vége fele még pár könnyedebb csavar is belekerült. Egyértelműen ajánlom mindenkinek, akinek ínyére van a borzongás és szereti a megfoghatatlan történeteket.

1. Alien Isolation

A játék 15 évvel az első Alien film történései után játszódik és a karakterünk pedig nem más mint Amanda Ripley, Ellen Ripley lánya. Amanda megtudja a Waylend-Yutani vállalattól, hogy a Nostromo nevű hajó fekete doboza, egy Sevastopol nevű állomáson dokkoló hajón van. Amikor megérkeznek oda Amanda kénytelen egyedül bemenni az állomásra, mert egy űrhulladék elsodorja a társait.

Ahogy az Outlast, az Alien Isolation is egy túlélő horror, így javarészt ugyan azt a játék mechanikát követi. Itt is bujkálnunk kell az Alien és az Androidok elől. Fegyverünk nem sok lesz a játék során és ha lesz is, az mind használhatatlan az Alien ellen, ezek inkább más túlélők elleni védekezésre hasznosak. A fegyvereket a történet előrehaladtával "kapjuk" meg.

A játék tökéletesen és hűen tükrözi az első film látványvilágát, így nagyon egyedi hangulatot adva az egész játéknak. Ezzel a lépéssel még ijesztőbbre és nyomasztóbbra sikerült mintha valami más helyszínt vagy kinézetet alkalmaztak volna.

Mivel az egyik kedvenc horror játékom, így mindenképpen csak ajánlani tudom, főleg azoknak akik szeretik az első Alien filmet, mert ez tökéletesen olyan, csak játék formájában. Természetesen azoknak is szimpatikus lehet, akik oda vannak a horrorokért, mert itt megkapják az összes izgalmas pillanatot amit egy horror nyújtani tud.

Ezzel el is érkeztünk a listánk végére. Mindenkinek kellemes Halloween-t kívánok. Természetesen a szórakozás előtt mindenképp gyújtsunk egy gyertyát az elhunyt szeretteink emlékére.


Neked ajánljuk

Halloween-i Family Guy részek

Halloween-i Family Guy részek

2017.10.18
Batman kattintós kalandja

Batman kattintós kalandja

2015.12.04
Térj vissza Középföldére - érkezik a Shadow of War!

Térj vissza Középföldére - érkezik a Shadow of War!

2017.02.28
Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

2017.12.10
Gyűjtő mánia: DC Collectibles Igazság Ligája szobrok

Gyűjtő mánia: DC Collectibles Igazság Ligája szobrok

2017.02.17

Kiemelt cikkek

Vampyr

Vampyr

2018.07.07
Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

2018.05.09
Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

2018.02.15
Áron alul: osu!, a japán ritmusjáték

Áron alul: osu!, a japán ritmusjáték

2018.01.29
Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

2017.12.10

Legfrissebb írásaink

Vampyr

Vampyr

2018.07.07
Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

2018.05.09
Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

2018.02.26
Gyűjtő mánia: Assassin's Creed Origins: Érkeznek az istenek szobrai

Gyűjtő mánia: Assassin's Creed Origins: Érkeznek az istenek szobrai

2018.02.16
Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

2018.02.15