Kritika

Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight
Ahogy már megszokhattuk, Gotham City-ben újfent minden a feje tetejére állt, és csak egy valaki mentheti meg a várost a végső pusztulástól! TE magad, Batman formájában!

Tudom nem erre a játékra számítottatok a Metal Gear és a Mad Max premierének a hevében, de higgyétek el, megvan az oka, hogy a Batman: Arkham Knight most került terítékre. Szerettük volna megismerni teljes mértékben a játékot, mielőtt mesélünk róla, mert megérdemli.

Nem gondoltam, hogy az amúgy már tökéletesre fejlesztett játékot, még tökéletesebbé tudják tenni. Valljuk be, ez megtörtént. Persze az újítások miatt búcsút kellett mondani pár megszokott dologtól, többek között a már jól ismert gombkiosztásoktól, legalábbis az Xbox esetében. Ami kissé idegesítő volt nekem, mint Arkham veteránnak.

Hozzászoktam már egy adott gombkiosztáshoz a kontrolleren a játékban, szóval nem is igazán értettem, hogy egyes kombinációkat miért változtattak meg ilyen drasztikus módon. Rendben van, hogy a Batmobile hívónak/távirányítónak kellett helyet adni, de szerintem nagyon is jó volt ott a Detective Vision kapcsolója ahol eddig. Fölösleges lépés volt, van még ott gomb azon a kontrolleren, használni kell. A kütyükhöz való hozzáférés is kicsit erőltetett lett a változtatásoknak köszönhetően. A D pad más funkciókat kapott, mint eddig. Azonban, miután megszokjuk a változásokat, már nem lesz probléma ez a dolog. Főleg, mivel van valami ami minden az irányításhoz kapcsolódó idegességet elfeledtetett velem a játékban!

Mindenért kárpótolt a Batmobile! Sokat kellett várni rá, hogy végre vezethető legyen az Arkam játékokban, de megérte. Ráadásul konkrétan egy tankot kapunk, ami valljuk be, az Arkham Knight serege által megszállt Gotham városában igen nagy segítség. Nem kell nagyon kerülgetni  egyes épületeket, vagy akár tartó oszlopokat, csak át kell menni rajtuk, minden probléma nélkül. 

Hihetetlen ötletes az is, hogy a Batmobile-al nem csak vezetgetni kell a városban, hanem szerves része a játékmenetnek. Akkor is, mikor Batman-nel csak küldetésekbe kezdünk, vagy csak úgy rójuk az utcákat bűnre vadászva. Sokszor kell használni a "tankunk" távirányítóját, míg hősünk teszi dolgát pl.: egy épületen belül. De persze nem csak emiatt fontos, hogy kéznél legyen ez a gépezet. Riddler (Rébusz), már nem csak trófeákkal szívat meg minket, mert a Batmobile is része lett a kihívásainak, de jó nekünk!  Szóval most sem lesz nyugtunk Edward Nigma-nak köszönhetően, de talán ezen már meg sem lepődünk.

Ahogy mondtam a tökéletes még inkább jobb lett, legalábbis a harcot illetően. Sokkal kiforrottabb lett a Freeflow harcrendszer, mint eddig. Ráadásul az olyan újításokkal, mint a Dual Team Takedown (két karakter összedolgozik) vagy a Fear Takedown, egyre inkább úgy érezhetjük, hogy tényleg urai vagyunk minden helyzetnek.

A Dual Team Takedown, ami számomra egy komoly meglepetés volt szintén egy újabb kiemelkedően király része volt a játéknak. Lényegében az Arkham City karakterváltásának helyét nem csak átvette, hanem, kicsit élvezetesebbé tette. Harc közben válthatunk át a másik szereplőre, aki egy igen erős csapással ki is teríti az ellenfeleinket, és akár folytathatjuk vele is a csatát. Persze ez még nem eredményezi azt, hogy onnantól kezdve pl.: Nightwing-el vagy Catwoman-nel folytatjuk a játékot, de ettől függetlenül jó kis adaléknak tartom a játékban.

Végül, de nem utolsó sorban, a Fear Takedown-ról is megéri mesélni egy keveset. Ez olyan helyzetekben alkalmazható igazán, mikor csapatban mozgó ellenfeleink egyáltalában nem várják a sötét lovag támadását. Szóval miközben nyugodtan teszik gonosz kis dolgaikat, és aktiváljuk ezt a támadást, a kamerát mozgatva választhatjuk ki, hogy melyik ellenséget szeretnénk kiütni elsőre, másodszorra és így tovább. Elég hasznos mozdulatsornak találtam.

Egyébként nem kell megijedni az Inverted Takedown, a Silent Takedown, sőt még a sima Takedown továbbra is a játék szerves része maradt, az eddig ismert kombókkal együtt, ami azért nem kis segítség volt nekem, veterán Arkham játékosnak! 

Ahogy az előző részekben, úgy itt sem maradhattak el a jól megszokott DC easter egg-ek. Ez megint egy új küldetést jelenthet bárkinek, aki fel akarja őket fedezni, az unalmas perceinkben. Szóval az önmagunk szórakoztatására alkalmas easter egg hunt, mint melléktevékenységünk, nem egy órába fog telni, hiszen hatalmas a terület amit megnyitottak számunkra és ki tudja, lehet, hogy egy hatalmas városban egy apróságot kell keresni. Jókat tudtam nevetni olyan dolgokon, mint a Black Canary Club, vagy a Gray Ghost plakátok. Ugyanakkor voltak olyanok is, amikre véletlenül bukkan csak rá az ember.

A sztoriról a végén szerettem volna beszélni, szóval kezdem is. Ahogy megszoktuk már az Arkham sorozattól, a képregényekből elég sok ihletet merít, de mindent megtesz annak érdekében, hogy még így is tudjon újat mutatni nekünk. Ugyan ez a szitu a játékmenettel is ugyebár. Jól tették, hogy nem egy az egyben vették át a képregényt, amit forrásnak használtak, így legalább egy teljesen új interpretációt ismerhettünk meg.

Szóval Gotham-et nem csak a Madárijesztő, hanem egy rejtélyes alak, Arkham Knight és serege is megtámadja. Az utóbbi rosszfiú, az amúgy se békés városból, azonnal csatamezőt kreál. Batmant nem hagyja nyugodni, hogy ki is lehet ez a karakter, aki mind fizikailag, mind mentálisan megközelíti az ő képességeit. Ráadásul hősünket látomások is gyötrik, Joker személyében, aki teljes mértékben beleférkőzött Bruce fejébe. Lényegében rossz napja van a sötét lovagnak. Lényeg a lényeg, nem kell rá sokat várni, hogy elinduljon a folyamat aminek köszönhetően mindenre fény derül és mikor kiderül az igazság, Bruce teljesen át kell értékelje életét. 

Nem mondom, hogy teljes mértékben meglepődtem, mikor az Under the Hood képregény elemei jelentek meg előttem a képernyőn, hiszen érezhető volt, hogy nem más, mint Jason Todd, vagyis a második, most már ex Robin, akit Joker "megölt" lesz Arkham Knight. Ugyanakkor nem értettem, hogy miért nem az a figura van előttem, akinek lennie kellene. Szóval megint csak külön öröm volt, mikor végül megjelent előttem Vörös Sisak, az egyik legmenőbb DC anti-hős. 

Nem csak a DC fanoknak eshet le gyorsan, hogy ki lehet Arkham Knight. Ismerek olyan embert is, aki szinte egyből rávágta az Under the Hood képregény ismerete nélkül is a karakter kilétét, ugyanakkor azt kell mondjam, hogy gyönyörűen van felépítve az, mikor magában a sztoriban borul a bili.

Grafikailag nem lehet panasz az Arkham Knightra, mivel a játék egyszerűen gyönyörű. A PC-s siránkozásokról pedig annyit, saját szememmel láthattam, hogy nem mindenkinél olyan elkeserítő a helyzet, mint amilyennek mutatták és leírták a rémhírekben.

Most, hogy már minden Arkham játékot kijátszottam, sokszor vért izzadva hardcore szinten, azt kell mondjam, hogy az összes közül az Arkham Knight viszi a prímet. Bár hibádzott benne pár dolog, de azok fölött könnyedén szemet lehet hunyni. Egyszerűen imádtam minden percét, fel sem akartam előle állni. Kimondottan akkor volt nehéz abbahagyni a játékot, mikor a rohadt Riddler (Rébusz) trófea megszerzéséért küzdöttem az idővel és az elemekkel.

Nem tagadom, hiányozni fog a sorozat. Tökéletes lezárása lett ez az Arkham mítosznak. Már csak pár dolgot mondhatok...köszönök minden pillanatot, amit ebben a világban eltölthettem, mint Batman! Szép volt rocksteady!

96%

"Tökéletes lezárása lett ez az Arkham mítosznak."


Neked ajánljuk

Legyél az új Batman

Legyél az új Batman

2015.11.22
Batman Superman ellen végső előzetese és ütős poszterei

Batman Superman ellen végső előzetese és ütős poszterei

2016.02.12
Üdv újra Burton világában!

Üdv újra Burton világában!

2015.08.16
Batman V Superman Arkham Knight DLC és a többiek

Batman V Superman Arkham Knight DLC és a többiek

2015.10.16
BRÉKING! K.I.T.T. és Michael visszatér!

BRÉKING! K.I.T.T. és Michael visszatér!

2015.12.10

Kiemelt cikkek

Vampyr

Vampyr

2018.07.07
Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

2018.05.09
Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

2018.02.15
Áron alul: osu!, a japán ritmusjáték

Áron alul: osu!, a japán ritmusjáték

2018.01.29
Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

Áron alul: Photon Highway - Foton túra a világ végére, ingyen!

2017.12.10

Legfrissebb írásaink

Vampyr

Vampyr

2018.07.07
Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

Élvezd ki te is a VÉGTELEN HATALMAT! - Megérkezett Thanos a Fortniteba

2018.05.09
Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

2018.02.26
Gyűjtő mánia: Assassin's Creed Origins: Érkeznek az istenek szobrai

Gyűjtő mánia: Assassin's Creed Origins: Érkeznek az istenek szobrai

2018.02.16
Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

Vampyr: érdekességek és a megjelenési dátum

2018.02.15