Kritika

Útvesztő: Tűz nem próba

Útvesztő: Tűz nem próba
Újabb lehetőség Thomasnak a gyanakvásra, sprintelésre, szájtátásra és a szűk helyeken való préselődésre. Elemi egyediség a béka segge alatt, és egy két órás menekülés a vásznon. A bejegyzésemben pedig SPOILER, spoiler hátán. A nachos sajtszósszal legalább finom volt.

A trilógia előző részében már megtudhattuk, hogy szereplőink egy próba részesei voltak, ezt tetőzve pedig a film végén bejelentette a fehér ruhás néni, hogy kezdődik a második szakasz. A következő részben rámutatnak a tényre, hogy több útvesztő is volt, és ezzel egy időben több kiválasztott is –hívjuk őket egyelőre így-.

A mostani film szinopszisa szerint hőseink kikerülnek a labirintus fogságánál is nyomasztóbb való világba, mely már nem olyan, mint volt. Az Útvesztőkből megmenekült Tiszttársak egy átmeneti menedékhelyre kerülnek. Innen, a jó fej megmentőik tovább szállítják őket apránként, a valódi, biztonságos menedékbe, legalábbis ezt próbálják a tinik torkán, vagy egészen pontosan a mi torkunkon lenyomni. Valójában ez még mindig egy próbatétel, és még mindig a veszett irányít, de maximum a következő részben derülhet ez ki. Nyoma sem volt a sivatagba kerülés előtt, bármiféle új próbának, az meg még inkább nem szűrődött le, hogy maga a megszökésük lenne a teszt. 

A földön az egyensúly felborult valami apokalipszis jellegű történés által - bár ki tudja nem-e egy szimulációs játékban vesznek részt-.  A központi tényező egy vírus elterjedése volt, ami már a tinik Tisztásra kerülésekor is jelen volt. Ez, az átlagembert - belátásom szerint- magától megfertőzi és „Buggyanttá” teszi, lényegében valami egyedibb, sprinter zombi keletkezik belőle. Úgynevezett „Immunisokat” küldtek a labirintus rejtekébe. Továbbra sem értem meg, hogy mégis miért, de biztos volt rá okuk, hogy kinyírassák párjukat a siratókkal, mikor amúgy is kevés van belőlük.

Ne merje senki megemlíteni itt a könyvet! Igen, abban benne van a próbatételek lényege, ráadásul az is, hogy ez a sivatagi hajcihő is próbának számít, de ebben a filmben nincs.

A számunkra előzőleg bemutatott Útvesztő Tiszttársainak semmi kedve kísérleti patkánnyá válni, és meghalni az emberiségért. Ezért is, amint Thomas, a főszereplőnk részben újra rájön a Veszett vagyis WCKD alattomos kis tervére, ezért fogja a közeli barátait, és kicammog velük a Perzseltföldre. Némi olthatatlan tudásszomjjal, végtelen szerencsével, tág tüdőkkel megfűszerezve meg akarják keresni azokat a híres neves ellenállókat, és végérvényesen a dolgok mélyére ásni.

 

Megállnék egy pillanatra, ennél a logikai bukfencnél. Az észrevételem, hogy „nem emlékszem” eszme fogalmam sincs, mit takar abban a világban, amit kaptam. Nem emlékeznek arra kik voltak, mit csináltak, voltak-e szüleik, sőt itt megjegyezném, hogy arra sem emlékeznek, mit kell csinálni férfiként egy lánnyal, valószínűleg ezért nem mászott rá senki Teresa-ra.  Szóval felmerült bennem pár kérdés:

Honnan tudják milyen volt a világ, és mért nem veszik természetesnek a nap által felégetett föld állapotát? Valamiféle intelligens memóriatörlést kaphattak, hogy nem egy ősember szintjére kerültek tőle és csak azt feledték el, hogy kik voltak. Arra meg már inkább ki sem térek, hogy mindenkinek csak keresztneve van - értelemszerűen, mivel csak ezt tudják magukról- és véletlenül sem egyezik meg senkié.

Fokozott SPOILLER veszélyriasztás bekapcsolva!

Ezek a többnyire kamaszok, és gyerekek – legalábbis a könyv szerint, ám a szereplőválogatás nem sikerült ilyen jól az első részhez képest, lásd Alby- fejlettebbek az átlagembernél. Azért Immunisok, mert az agyuk kiválaszt valami enzimet a szervezetükből –javítsatok ki, ha nem-, ami lényegében megvédi őket a megfertőződéstől, sőt a vérükből előállítható a kezdetleges ellenszer. Innen is következik be a film hatalmas dilemmája: Az új nemzedék?!

Ebből a szempontból, az eluralkodott állapothoz képest, a lehetőség sokoldalú, akár csak a nézetek. Ezt a kérdését azonban hamar lezárja a film azzal, hogy az emberiséget meg kell menteni és pont!

Tehát ez a Veszett szerint bármit megér, akár azt is, hogy az Immunisok belehaljanak a kísérletekbe, vagy lecsapolják őket. Az ellenszert még nem tudják előállítani, csak a különlegesebbek véréből és abból is csak egy lassító gyógyszert. Ez kb. olyan lehet ez, mint az antibiotikum. (?) A immunis tinik fejében, semmi más nem fogalmazódik meg, csak az élni akarás, küzdelem és lázadás a kirendelt sorsuk ellen. Ráadásul az átlagember is segítségükre van.

Ha a magunk képére formáljuk, én úgy látom nem kevés ez a kamasz populáció, így lehetőséget ad a számuk arra, hogy ők maguk legyenek az új nemzedék, hátra hagyva az átlagembert, ami egyre csak fogy. Hiszen, ha ők lennének az emberiség jövője, csakis immunisok maradnának fenn. A buggyantak lemészárlásával, és a föld megtisztításával pedig kezdődhetne az az új élet. 

De van még egy másik lehetőség is, a kompromisszumkötés. Mely szerint nyílt lapokkal játszana a Veszett, hagynák kísérletezni magukon az immunisok őket. Mindemellett fejlődnének, edzenének, hogy jó szervezetük legyen, és minél több vért vehessenek tőlük. Nem utolsó sorban, a fegyvereiket nem egymás ellen használnák, hanem a menthetetlen buggyantak ellen. Ez nem egy Walking Dead, itt komoly hadifelszerelésük van és jelentősebb tapasztalatuk a harc terén az élőknek. Helikopterek, és mindennemű nem földi jármű, rendelkezésükre áll a vadászathoz. De ők azzal foglalkoznak, hogy csakis kísérletezzenek, ellenállókat mészároljanak, kint pedig a védtelen embereket, egyre több zombikészítmény támadja meg és változtatja át.

 

Igen, nem lenne film a film, ha az álláspontjaim lépnének érvénybe, de pl.: az immunisok támogatása ellen, az emberek fellázadhatnának, számomra még így is ésszerűbb lenne abból kihozni akciót.

A hang, és képi világ szépnek-szép, bár itt-ott van egy két kiakasztó kameraállás. Az akció kidolgozott, és valóban thriller vonulatot is eredményeznek a semmiből felbukkanó fertőzöttek. A szinkront nem tisztelem meg azzal sem, hogy jellemezzem. 

A főszereplők nem változtak semmit. A jellemük az előző filmben volt csak helytálló. Ebben a részben már intenzív fejlődésnek kellett volna lennie. Végül, a hatalmas utolsó csavar elcsépelt és kiszámítható volt.

A cím, a történetet látva teljesen értelmetlen, hiszen a könyvben megjelenített próba szekciót kiszedték, itt elmenekülnek, nem ki kerülnek az újabb kísérletre. Sajnos, a film kommunikációs szintjét is behálózta a zombiság. A befejezés pedig az egésznél idegőrlőbb és a #&@!-at.

 Ennek tetejében nem is tudjuk

- próbán vannak-e még

- mekkora is az a megmaradt menthető emberiség

- mind magukban hordozzák-e a vírust

- meg kell-e halniuk ahhoz, hogy teljesen buggyantak legyenek

- meddig megmenthető egy ember, mondjuk a harapás után

 Sőt lényegében csak látjuk, mi a végstádium, de semmi bemutatást nem kapunk átfogóban.

Ha ez még nem lenne elég, engem kiakaszt az olyan film, amilyen ez is volt. Szinte minden elemét láttam már valahol kibontakozni, ráadásul jobban.

Itt összességében kapunk egy Mad Max sivatagos menekülés vonulatot, a Kaptár 3. – Teljes pusztulásra rá hajigálva; rövidke megállóként kiszagolhatjuk lótuszevők világát, a Villámtolvajból; a légből kapott fegyveres tini lázadással és akcióval rendelkezett Red Dawn is visszaköszönt; és a csatornában csaklizó túl fejlett rémségek nagyon hajaztak a Karantén teremtményeire és MÉG SOROLHATNÁM.

Végtére is számomra ennek sci-finek beállított filmnek, a maga valójában a realitása zéró és nulla közt helyezkedett el. Maximum, bizonyosságot nyert az, hogy az emberi hülyeség nem ismer határokat. A könyv ismerete nélkül a néző fejében rengeteg kérdés, és lyukacska éleződik ki a történet körül. Ha meg olvasta a könyvet, sírva elmenekül a film felénél. 

40%

""


Neked ajánljuk

The Forest - építkezés, craftolás

The Forest - építkezés, craftolás

2016.11.02
Mad Max - A harag útja

Mad Max - A harag útja

2015.06.02
Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

Legendák nyomában: Swordquest - avagy az elveszett ereklyék története

2018.02.26

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23