Kritika

Suicide Squad - Öngyilkos Osztag

Suicide Squad - Öngyilkos Osztag
A rosszfiúk jöttek, láttak és győztek...legalábbis a mi szemünkben! A lényeg, hogy egy király képregényfilm érkezett a mozikba!

Megmondom őszintén sosem gondoltam volna, hogy egyszer a Suicide Squadból film készül. DC fan vagyok, de ez a csapat sosem volt túl nagy kedvencem, így meglepődtem, mikor megtudtam a nagy hírt a filmről. Ez most így nyitásként ijesztően hangozhat azok számára, akik hallották/olvasták a kritikusok véleményeit a legújabb DC filmről, ugyanakkor ne ijedjetek meg, a Squad jó film lett.

Azt jobb tisztázni, hogy nem sok elvárásom volt a filmmel kapcsolatban. Én inkább a DC szuperhősök történeteire vagyok rákattanva, így csak egy "apró" dolog érdekelt igazán. Annyiban reménykedtem, hogy nem most sütik el Baman és Joker első találkozását, mert az számomra, meg még sok rajongónak egy olyan ikonikus pillanat, amire nem elég pár percet áldozni, főleg nem egy Suicide Squad című filmben. Mivel ezt az egy kérésemet teljesítették, ezért nem kis meglepetésemre boldogan és örömmel ültem végig ezt a DC mozit is, ami bár tónusban megtartotta a darkos, néha komor hangvételt, de azért egy kis mókának is találtak bőven helyt (ami néha ütött is, és nem volt túlhúzva sem).

A képregények világa

A Suicide Squad a BvS-hez hasonlóan egy életre kelt képregény, ahol újfent nem féltek elsütni képregényes túlzásokat. Szóval lehet majd szőrszálhasogatni, akár a kommentekben is bizonyos jeleneteket a kredibilitásuk miatt, de nagyjából mindenre az lesz a válasz, hogy ilyen egy képregény is. Kellenek az erős túlzások, meg az érdekes, teljesen életszerűtlen karakterek ezekbe a filmekbe. Végül is azért ülünk be a moziba, hogy elrugaszkodjunk a valóságtól (legalábbis szerintem, mert azért valljuk be a szürke hétköznapokban egy igazi szuperhős mellett is elsétálnánk).

Amellett, hogy képregényfilm, az Öngyilkos Osztagnak van egy klasszikus, már-már 80as évekbeli akciófilm stílusa is. Megkapjuk a szokásos világ megmentése sztorit, igaz most ténylegesen a nagyon rosszfiúkkal a főszerepben, akik végül is csak azért mentik meg a világot, mert valamilyen módon látnak benne maguknak egy kis pluszt. Nem csodálkoznék azon, hogy ez a szimpla történet sokaknak nem jönne be, mert végül is semmi extra nincs benne, leszámítva egy fordulatot, amire mi nagyon nem számítottunk. Ugyanakkor arra is találtak megoldást Ayerék, hogy ha a fő cselekmény nem köt le minket, akkor majd más igen.

Több mellékszál is fut a filmben. Az egyik rögtön az első körben a karakterek bemutatása, amit szinte a képregények oldalairól téptek ki. Persze ez csak az első felvonásban lényeges pont. Olyat mutatnak itt nekünk, amit még sosem, a szuperhősöket a rosszfiúk szemszögéből. Eddig mindig azt láttuk, hogy miképpen látja a hős az ellenségét, azt viszont sosem tudhattuk meg, hogy mennyit lát a rosszfiú abból, amikor megjelenik a hős. Nos a Suicide Squad megmutatta, méghozzá kő keményen. Ennek köszönhetően láthattuk, ahogy Batman kb. pár pillanat erejéig tűnik csak fel, mikor le akar kapcsolni valakit, akárcsak egy nindzsa. Villámról meg már ne is beszéljünk, aki ténylegesen csak egy szemvillanás erejéig mutatkozik meg a Bumerángnak (végül is ő a világ leggyorsabb embere). 

A film előrehaladtával újabb történetszálak alakulnak ki a filmben, például Joker és Harley őrült szerelmének bemutatása. Nem tudom miért olyan meglepő embereknek, hogy a bűn bohóc hercege valamennyire szereti Harleyt a maga módján, hiszen erre már 92 óta kapunk utalásokat és megnyilvánulásokat, de úgy látszik, hogy csak én emlékszem arra, hogy a ütlegelés mellett kapott szeretet is a lány (igaz kissé őrült módon). Nekem tetszett, hogy Joker bármire képes a játékszerének visszaszerzése érdekében, még akkor is, ha a saját hibájából veszítette el őt.

Ráadásul a Joker és Harley jelenetéknél még megkaptuk élőszereplős formában Alex Ross: Tango with evil festményét is!

Ezek után már csak az alaptörténet, vagyis a Squad bevetésének az oka (ami még egyszer mondom meglepő fordulattal végződik), és a főellenség lenyomása maradt, mint cselekmény. Habár soknak tűnhet így olvasva ez a sok esemény, de higgyétek el, hogy nem az. Jó az összhang a különböző sztorik között. A gondok inkább mással voltak.

Az egyetlen probléma a jelenetsorok megvágása volt. Hirtelen és szabálytalanul történik némelyik, sőt érezni, hogy hiányzik valami a film egyes részeiről. Engem zavart egy darabig, a CE többi tagját nem igazán. Szóval ez csak ilyen személyes észrevétel részemről, végül is hozzá tudtam szokni, főleg azért mert a végén már érezhetően nem vágták darabokra a filmet (igen, megint megtették). Azért ideje lenne, ha a Warner tanulna a saját hibájából!

Karkterek a köbön

Egyszerűen fenomenális alakításokat láthattunk a filmben. Hab a tortán, hogy tökéletes színészeket talált a Warner és a DC a szerepre (újfent). Elég csak megnézni az interjúkat, a premieren készült képeket, egyszerűen mindegyik színész oda meg vissza van/volt a szerepéért. Főleg Will Smith, na ő nagyon, de nagyon. Nem csak egy filmként kezelték a Squad-ot, hanem életük részeként. Ezt az átélést és szeretetet totálisan látni lehetett a filmben.

Mindenki hozta a formáját, mindenki teljes átéléssel dolgozott. Egy ponton egyes színészek el is tűntek a karakterük árnyékában (igen, arra a bizonyos egyénre a végénél térek ki). Amikor már azt hittük volna, hogy egyik karakter a másiktól ellopja a rivaldafényt, abban a pillanatban tettek róla a forgatókönyvírók, hogy más is megkapja a maga 15 perc hírnevét. Példaképpen, sokáig azt lehetett hinni, hogy Gyilkos Krok nem fog fontos szerepet játszani a filmben, de például a végjátékban kő keményen kiveszi  részét.

Nem meglepő módon az osztag tagjai már egymást, vagy legalábbis hallottak a másikról. Erre folyamatosan utalnak, így nem is csoda, hogy igen gyorsan egyfajta dinamikus és élvezhető kapcsolat alakul ki a karakterek között. Nem mondanám, hogy egy családdá válnak, ahogy Diablo is mondta, de meglepően jó összhangba kerülnek egymással, ami tényleg sokat segít azon, hogy megszeressük őket.

Egy biztos, mindenki fog találni magának egy kedvencet a csapatból, nekem például nem kérdés, hogy Jai Courtney Bumerángja lett a favorit. Hihetetlen, hogy mit lenyomott a karakterként. De ne aggódjatok Margotra se lehet panasz, mint Harley...nagyon komoly volt a csaj!

Főszerepben a főgonosz

A képregényfilmek egyik fontos pontja a rosszfiúk szoktak lenni. Na most mivel rosszfiú túltengés volt alapból a vásznon, ezért kellett egy náluk is gonoszabb karakter. Nem azt mondom, hogy a Varázslónő volt erre a tökéletes választás, viszont ismerve azt, mire képes, akkor talán még magammal is tudnék vitázni ezen, hogy jó döntést hoztak-e vagy sem. Ami viszont tuti, ezt kaptuk, ezt kell szeretni, és igazság szerint nem is volt olyan rossz, mint számítottam rá a fő antagonistaként.

Nem tudom és nem értem, hogy miért húzták le Cara Delevignet a kritikusok, hiszen marha jól játszotta a szerepét, illetve szerepeit. Két karaktert is hoznia kellett, ráadásul mindkét esetben nagyon odatette magát. Egyszerre volt visszahúzódó és ijedt átlagember, aki retteg a képességeitől, és egy több ezer éves varázslónő egy másik dimenzióból. Nagyobb színészeknek is kemény falat tud lenni egy ilyen, szóval le a kalappal a modell előtt.

Ha úgy vesszük, akkor Varázslónő csak egy kismiska a filmben, ugyanis az igazi főgonosz egy átlag ember volt, méghozzá Amanda Waller. A DC képregények egyik legkeményebb, legkegyetlenebb karakteréről van most szó, aki mindent megtesz azért, hogy akarata és tervei valóssággá váljanak. Ez a filmben is megmutatkozik szerencsére. Kiszámíthatatlan a következő lépése, és ténylegesen nem érdekelte, hogy kitől kell megválnia, vagy átgyalogolni azért, hogy érvényesítse az akaratát. Atom volt és kész. Szóval Viola Davis előtt is le a kalappal.

A bohóc

Kicsit hazudtak az előzetesek, nem Joker volt a főszerepben, de én például ennek nagyon is örültem. Jared Leto nagyon oda volt a szerepéért és ezt érezni is lehetett. Akit a filmben láttunk az ténylegesen a bűn bohóc hercege, igaz még csak fél lángon, de még így is meglátszódott rajta az, ha elszabadult volna, akkor nem lett volna megállás.

Örültem a karakter jeleneteinek megvágásában, hiszen gondoljatok bele, ha az igazi képregényes Jokert szabadjára engedik, akkor nem lett volna senki a Squadból, aki ellensúlyozza őt. Lényegében átvette volna a főszerepet egy filmben, ahol nem kéne, szóval jobb volt ez így. Ami a lényeg, hogy kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár ránk a közeljövőben Letonak köszönhetően, és megmondom őszintén, hogy nekem nagyon is bejött, amit láttam. Megközelítették a számomra tökéletes képregényes Jokert (habár kíváncsi vagyok Leto eredeti hangjára is) kíváncsian várom a folytatást.

Kellően pszichopata, teátrális, félelmetes és kegyetlen, ahogy el is várnánk azt tőle. Érdekes volt látni, hogy végre bemutatták miért is hívják a bűn bohóc hercegének. Tetszik vagy sem, de Jokernek is szüksége van pénzre ahhoz, hogy véghez vigyen bizonyos dolgokat, például magánhadsereget béreljen. Mit gondoltok, önszántukból dolgoznak neki katonák, mert olyan meggyőző személyiség? Valamiből neki is élnie kell, mégse lehet egy anarchista gengszter. Az ember hatalmát manapság a pénznek köszönheti, és azt hiszem ez a Joker erre tökéletesen rávilágított.

Összegzés

Rajongó vagyok, egy egyszerű mozinéző, ahogy ti is. Megeshet, hogy kicsivel több a háttértudásom ezekkel a karakterekkel kapcsolatban, mint egyeseknek, de Ayerék tettek arról, hogy ez most változzon. Mély és drámai löketet adtak, egy amúgy is sötét világnak, ahol még a kilátástalanságban is elegendő helyet kapott annyi humor, amennyire szükség volt. Nem estek túlzásokba, minden összhangban volt. Mint mondtam, engem csak a vágások zavartak, de az összkép még így is egész pozitív volt számomra. Nem értem és nem is akarom érteni ezt a gyűlöletet, amit kapott a film. Végre egy film, ami elrugaszkodott a megszokott szabályoktól...hajrá rosszfiúk!

Szóval most is csak egy valakit tudok ismételni, úgy mint a BvS esetében, méghozzá Martha Kentet (és ezzel zárom is nagyjából a soraimat):

"Légy a hősük Clark, vagy ne. Nem tartozol semmivel ennek a világnak."

Oh és még egy dolog, maradjatok a széketekben a szereposztás közepéig, meglepődtök, hogy a Suicide Squad nem csupán egy újabb film a DC Univerzumban, hanem az éppen épülő világ egyik újabb alapköve. Erősebb az összeköttetés a DC filmek között, mint eddig bármi másban! ;)

80%

"Végre egy film, ami elrugaszkodott a megszokott szabályoktól...hajrá rosszfiúk!"


Neked ajánljuk

Őrületes a Suicide Squad legújabb előzetese!

Őrületes a Suicide Squad legújabb előzetese!

2016.04.10
ÚJ Suicide Squad trailer!

ÚJ Suicide Squad trailer!

2016.01.20
Villám megmondja a frankót, avagy Ezra Miller a negatív kritikákról beszélt

Villám megmondja a frankót, avagy Ezra Miller a negatív kritikákról beszélt

2016.08.12
Kalandozás a Suicide Squad kulisszái mögé

Kalandozás a Suicide Squad kulisszái mögé

2016.07.21
Suicide Squad - Bővített változat (Extended Cut)

Suicide Squad - Bővített változat (Extended Cut)

2016.11.19

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23