Kritika

Star Wars VIII - Az utolsó Jedik

Star Wars VIII - Az utolsó Jedik
A világ összes médiuma piedesztálra állította a Star Wars szága legújabb részét. Vajon tényleg annyira jó ahogy azt sokan állítják? SPOILER veszély!

A következő sorok rengeteg SPOILER-t tartalmaznak, így ha még nem láttad a filmet és nem akarod előre tudni a történetet, akkor ne görgess lejjebb!

Mivel én már jóval a megjelenés előtt tudtam az egész történetét a filmnek, ezért nem nagy elvárásokkal mentem be a moziba, viszont akkor még reménykedtem abban, hogy azon információk melyeket olvastam nem valósak és nem az lesz a történet, amivel már a film premierje előtt találkozni lehetett, sajnos tévedtem.

Menekülni

A történet elvileg rögtön az előző rész az Ébredő Erő után veszi fel a fonalat, a lázadóknak/ellenállóknak menekülniük kell, mert a Starkiller bázis felrobbantása után megérkezett az Első Rend válaszcsapása. Ezzel meg is van az egyik történet szálunk, ami ennél nem lesz bonyolultabb a film végére, az egészet erre az egy cselekvésre, a menekülésre építették, ami kicsit bugyuta és vontatott.

Itt ne a Birodalom visszavágos menekülésre gondoljatok, hanem inkább mintha két csiga üldözné egymást. Ezt a monoton szálat úgy próbálták megtörni, hogy Finn csodával határos módon találkozik Roseal aki a kezdetektől fogva oda van érte, ami törvényszerűen végül egy elég béna szerelmi szállá alakul át, de ezt majd később.

Szóval Finn és Rose elindulnak egy kalandra, hogy megmentsék a menekülő hajókat Snoke vezérhajójától, Finn az előző részből tovább örökítette az Első Rend bázisairól szerzett tapasztalatát és kijelenti, hogy ő bizony takarított Snoke fővezér hajóján is és tudja hol van a hiperűr nyomkövető berendezés (fontos egy takarító lehetett). Persze Rosenak se kell több, így elhatározzák, hogy ha már mind a ketten jól tudnak takarítani, akkor valahogy felcsempészik magukat a vezérhajóra.

Ekkor elmennek Poehoz, aki a rész elejétől fogva totálisan másik arcát mutatja mint amit az előző részben láthattunk, forrófejűvé vált és meggondolatlanul cselekszik, ami persze nem tesz jót a helyzetnek. Ő segít nekik megszökni a hajóról, hogy eljussanak Canto Bightra, hogy megtalálják a Maz Kanata által ajánlott kódtörőt.

Görbe tükör? Talán...

Hőseink sikeresen eljutnak a nevezett bolygóra ahol megpróbálják megtalálni a kaszinó városban a hekkert. Itt természetesen bajba kerülnek, és emiatt részben meghiúsul a "küldetés". Mivel ezt a szálat gondolták a fő szál vontatott stílusa mellé a felrázós pörgős vonalnak, így itt egy üldözéses jelenetet kapunk ahol Finn és Rose CGI űrparipákat megülve menekül végig a Canto Bight gazdagságtól tündöklő utcáin és házain.

A küldetés sikertelensége és negatív behatása miatt feleslegesnek tűnhetnek ezek a jelenetek, de talán annyi értelmük volt, hogy egy kis tükröt tartsanak a valóság felé, azzal a közhellyel, hogy a háború egy biznisz és nincs jó és rossz oldal. Ezt az általam kedvelt kódtörő karaktere hozza be a történetbe, amikor megmutatja Finnek és Rosenak azt, hogy egy kereskedő mind a két oldalnak ad el fegyvereket.

Természetesen emellett a nyugati világ felső tízezrét is fricskázza, hogy míg máshol háború van ők békében részegen szórakoznak a háborún keresett pénzüket elszórva. De itt nem áll meg a szál, hiszen belekeveredik egy kis állatvédelem is.

A fentebb említett dolgok nekem kifejezetten tetszettek, egyedül a történet szál feleslegessége zavart, ami nem is létezett volna ha az Első Rend nem ennyire töketlen.

Velük van az Erő

Ezzel el is érkeztünk a legérdekesebb vonulathoz a filmben, ez pedig nem más mint Luke, Rey és Kylo Ren története. Ezek a jelenetek nekem nagyon tetszettek, mert a már nem kánon könyveket és képregényeket idézték számomra. Itt kifejezetten jó irányba haladtak a filmmel egy-két dolgot leszámítva.

Az Erő végre megkapta megint a misztikus mivoltát és Lukeon látni lehetett, hogy már jobban érti azt mint azelőtt bármikor. Rey és Ren kapcsolata az erőn keresztül szerintem nagyon egyedi volt és friss, nekem kifejezetten tetszett, hogy a két ellentétes polaritású ember így összekapcsolódott és "megismerték" egymást. A kapcsolatra végül kaptunk egy választ, hogy hogyan keletkezett, kiderült ugyanis, hogy Snoke kötötte őket össze, ami szerintem elég menő.

Luke sajnos a bölcsessége ellenére, nem az az ember aki régen volt, akit a rajongók megszokhattak, szerintem ez nem volt zavaró, ahogy az sem, hogy kiderül hogy ő volt az egyik oka, hogy Ben Solo átáll a rossz oldalra. Luke számomra egy megtört ember képét mutatta, aki a múltban elkövetett baklövései miatt inkább nem is vállalja fel a létezését. A múltbéli Luke és Ben jelenet a legtöbb rajongónál kivágta a biztosítékot, mert Luke elgondolkozott azon, hogy végez Bennel. Ez valóban karakter idegen teljesen, de ha jobban belegondolunk, azért elég sok érzés kavaroghatott benne is, az elvárások, hogy ő a mester, és ha nem tudja megfékezni Ben sötét oldalhoz fordulását, akkor kilátástalanná válhat a helyzet, ezért inkább elejét vette volna a dolgoknak.

Yoda megjelenése kifejezetten jó volt, engem kellemes megnyugtató érzéssel töltött el a látványa, hogy még mindig jelen van és még mindig olyan mint az eredeti filmekben volt. A tőle megszokott módon hóbortos volt, de csak annyira, amennyire kell.

Csapdában

Az összes szál végül egy bolygónál egyesül a Crait planétán. Itt az ellenállás ügyes megfontolt katonai döntések sorozata után egy barlangba menekül, ahogy csodával határos módon csapdába esnek. Itt zajlik le a trailerből ismert csatajelenetek többsége, és itt láthatjuk először a nagyobb lépegetőket, illetve azokat a gépeket amik támadásba lendülnek ellenük.

Mivel ez lenne a film csúcspontja, így itt már valami hatalmas klimatikus eseményre számítunk mint nézők, de ennek ellenére teljesen antiklimatikusra sikerült az egész jelenet sorozat. Finn hősies feláldozását félbeszakítja Rose, aki ezzel megfosztotta Finnt egy kis karakterfejlődéstől és itt fordul át "románcba" a kettejük kapcsolata, ami igazából egy "csókban" merül ki és ez szerintem totálisan felesleges volt.

Persze itt megkapjuk a sokak által epikusnak nevezett Luke vs Ren párbajt, de ez inkább egy fajta időhúzás csak, ahogy az a filmben is elhangzik, a fénykardok ha jól emlékszem talán össze sem érnek a "nagy csatában". Persze Luke megjelenése a barlangban, majd a sereggel való szembeszállása tényleg elég komoly lett, nekem az ténylegesen tetszett, de azért közel sem volt olyan tökéletes, mint mások mondják.

Lukeról itt végül kiderül, hogy csak egy kivetülés az erőn keresztül, ő valójában el sem hagyta a remete lakját, ami szerintem egyben béna, de egyben zseniális húzás is, de ezekre kitérek később. A lényeg, hogy megmenekülnek az ellenállók és a végén mindenki boldog, kivéve Kylo Rent.

Zavar az erőben

És akkor most jöjjön egy kis savazás. A legnagyobb gondom talán az egész filmben az a bugyuta menekülés volt, amivel nem lett volna különösebb gondom, ha tényleg logikusan haladnak a történések. Először is miért egy irányba haladt az összes hajó? Ha különböző irányba mennek legalább esély van rá, hogy túléli legalább az egyik csoport. Továbbá az Első Rendnek nem volt több hadereje? Miért nem vágtak be eléjük valahonnan máshonnan érkező flottával? Ezek miatt számomra teljesen nonszensz volt az egész fő történet vonulat. Ráadásul egy Űrgolyhókat idéző párbeszéddel nyit az első jelenet, vagyis maga a film, amit nem tudtam hova tenni.

A legtöbb karakter nem, hogy nem fejlődött, hanem visszafejlődött. Ezek közül is leginkább Poe volt az, aki egy teljesen megváltozott személyt hozott, önfejű és meggondolatlan volt. Az előző részben egy talpraesett megfontolt menő pilótát kaptunk, itt pedig egy hősködő zendülőt. Ez természetesen elkerülhető lett volna, ha a Leia helyére kinevezett Lazy Town világát idéző, lila hajú nő elmondta volna a tervet.

Ha már Holdonál tartunk, az ő karaktere legalább annyira felesleges volt mint az akció szál Finnel, persze az epikus halála eléggé ott volt a szeren, de szerintem azt a tisztet Leia jobban megérdemelte volna.

Apropó Leia, talán a Star Wars történelem eddigi legkínosabb jelenetének a birtokosává vált (természetesen csak a Klónok támadásában szereplő Anakin és Padmé romantikus körte evése után), amikor visszahúzza magát a hajóra az űrből. De ez még semmi, hiszen ezután a jelenet után már csak mint egy töltelék karakter van jelen, ami nem gond, de akár hanyagolható is lehetett volna.

Aztán, hogy ne felejtsük el, hogy Disney keze alatt készült a film, ezért a Marvelre jellemző "komoly hangulatú jelenetek megszakítása gyerekes poénokkal" elem is megtalálható a filmbe, sajnos elég nagy mennyisében. Így nem igazán tud magával vinni a hangulat egyes jeleneteknél, és ez kifejezetten szomorú.

Ami még számomra hiányzott, hogy az előző filmben sokszor megvillantott kérdések, válasz nélkül maradtak, vagy nem úgy kerültek tálalásra mint kellett volna. Örülök, hogy Rey egy senki fia, de ahogy ez le lett kommunikálva, az nem volt valami elegáns (Ren úgy közli vele, mint egy undok gyerek) és az időzítése se volt a legjobb.

Akkor Snoke kiléte is titok maradt, ami megint nem baj (Sidious kiléte is titok volt az eredeti trilógiában), de az viszont szerintem nem volt a legjobb húzás, hogy a film felénél Snoke is fele-fele arányban tartózkodik a padlón és a trónon (ennek ellenére nagyon király jelenet volt). Szerintem sokkal több szerepet is kaphatott volna, mert nem tudta megmutatni igazán, hogy mire képes. Végül Luke fénykardjának az eredetét sem tudjuk meg, amit szintén meglobogtattak az előző részben. Persze a fennmaradt kérdésekre akár később is adhatnak választ a filmek.

Luke asztrális kivetülése az erőn keresztül egy kicsit ilyen gyenge forgatókönyv szagú, mivel Luke nem ment el Reyel a csatába, ezért valahogy oda kellett őt varázsolni az epikus jelenetekhez (ennek ellenére nagyon tetszett ez benne). Ugyan ez a lustaság igaz arra, hogy a barlangról amiről az elején kijelentik, hogy nincs másik kijárata, végül kiderül, hogy mégis van, köszönhetően a kristály rókáknak.

És végül Luke halála, ami legalább annyira érdekes volt mint Padmé eltávozása a harmadik rész idején, mert a Jedi mester is elgyengül a kivetüléses trükk alkalmazásától és eggyé válik az erővel. Ne értsetek félre, a jelenet számomra gyönyörű volt és tökéletes több szempontból is, csak annyira megmagyarázhatatlannak érzem mint Padmé halálát.

Minden mi jó

A látványvilág nagyon pazar, ahogy az eddig mindig is jellemző volt az összes Star Wars részre. A csaták nagyon jók és pörgősek, ahogy kell. Sok elemet kölcsönöztek második világháborús filmekből ez kifejezetten érződik a kamera kezelésen és a vágásokon, ami nagyon jól áll a filmnek. A hangok szintén nem okoztak csalódást, de ezt szerintem nem is kell említenem.

Ezek mellett hűen tükrözte a Star Wars látványvilágot, azzal a pár újdonsággal is, ami a végső csata és a mellékszál világában jelen volt. Pár jelenetet átvettek a régi trilógákból, mint Luke távolbameredős napnyugtás jelenetét és a Jedi visszatérben ismerős végső csata jelenetek egyikét és még miegymást.

Az Erő újfajta magyarázata és új megjelenése kifejezetten jót tett a filmnek, mert érdekesebbé varázsolta azt, sőt szerintem az egész szólhatott volna csak Rey "kiképzéséről".

Holdo önfeláldozásos jelenete az valami fantasztikusan jól lett megcsinálva, az mind képileg és hangilag is a toppon van, ha másért nem is, de azért a jelenetért érdemes volt behozni a karakterét.

Adam Driver alakítása nagyon jó lett, az összes karakter közül talán az övé tetszett meg a legjobban, annak ellenére, hogy az előző részben, mennyire nem volt szimpatikus. Itt és most látványos karakterfejlődésen ment át és ezt Driver nagyon jól hozta. Az előző rész lázongó dühkirohanásos énje átalakult egy pszichopata számító gyilkossá, röviden: teljesen átállt a sötét oldalra.

És végül a Porgok, na de nem azért mert benne voltak a filmben, hanem a nagy beharangozásuk ellenére nem voltak a vásznon annyit, mint gondoltam, így ezért is jár a plusz pont.

Végszó

Elég vegyesek az érzelmeim, hiszen örülök, hogy kaptunk egy újabb folytatást a Star Wars filmekhez, ugyanakkor nem biztos, hogy ez volt az a film, amit kerestem. Lényegében egy erős közepes számomra a film. Se nem irdatlanul pocsék, se nem kiemelkedő. Annyi biztos, hogy nem unatkoztam a film alatt, de viszont a mellék szálak annyira nem kötöttek le, mint vártam volna. Mindenesetre egyszer mindenképp érdemes megnézni és eldönteni, hogy fekszik-e ez a fajta vonulata a Star Wars szágának.

57%

"Egyszer érdemes megnézni, de ha kőkemény rajongó vagy, akkor lehet nem fog igazán tetszeni."


Neked ajánljuk

A Star Wars VIII első képkockái

A Star Wars VIII első képkockái

2016.02.15
És a Star Wars VIII címe nem más mint...

És a Star Wars VIII címe nem más mint...

2017.01.23
Megérkezett az első Star Wars VIII előzetes!

Megérkezett az első Star Wars VIII előzetes!

2017.04.14
Friss kép Reyről és új infók az Utolsó Jedik történetéről!

Friss kép Reyről és új infók az Utolsó Jedik történetéről!

2017.09.01
Virtuális kaland a Star Wars világában

Virtuális kaland a Star Wars világában

2016.03.17

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23