Kritika

Star Wars VII - Az Ébredő Erő

Star Wars VII - Az Ébredő Erő
Mark Hamill-t idézve: Minden megváltozott, de semmi sem változott. Talán ennél rövidebben és jobban le sem írhatnánk a Star Wars VII: Az Ébredő Erőt. SPOILER veszély!

Ahogy fentebb, itt is szeretném kiemelni a SPOILER veszélyt, elkerülve a későbbi problémákat!

Nem nagy elvárásokkal indultam a moziba a VII. epizód megtekintésére, de ennek ellenére, egy keserédes élménnyel kellett, hogy távozzak az ülésből. A trailerekből és más információkból már elég könnyedén össze lehetett rakni, hogy a történetünk javarészt az epizód IV-re fog hasonlítani, amivel nem is lett volna probléma, ha más dolgok viszont passzoltak volna az új történethez.

A film első fele kifejezetten jó volt, ahogy felvezették a karaktereket, és ahogy összehozták őket, az valami "zseniális" volt. Kylo Ren (Adam Driver) belépője nagyon hatásosra sikerült, amitől egy igazán kemény főgonosznak hatott, egészen addig amíg elő nem került a lázadó tinédzser viselkedése, ami szintén jó is volt meg nem is, jelenleg egyelőre csak annyi szűrhető le belőle, hogy egy tipikus lázadozás és semmi több.

Az első jelenetekben nem csak Ren-nel találkozhatunk, hanem Finn-el is (eredeti "nevén" FN-2187), akinek ez az első bevetése, és itt döbben rá arra, hogy ezt a Rohamosztagos hivatást nem neki találták ki. Finn (John Boyega) karaktere egy kicsit hóbortos, gondoskodó és félős, de mégis bátor/botor embert ábrázol, amit én kifejezetten megkedveltem a film során. A jelenet amikor Poe-val (Oscar Isaac) elrejtőznek egy folyosónak egy rejtett zugába és ott előadja, hogy az a jó döntés, ha kiszabadítja, de közben csak pilótára volt szüksége, az valami fenomenális. Kettejük kapcsolata a későbbiekben akár több hangsúlyt is kaphatott volna, de még így is fektettekbőven időt és már az elején érződik, hogy bajtársakká váltak.

Poe Dameron is ahogy Kylo Ren és Finn, szintén szerepet kapott a Jakku-n zajló eseményekben, sőt gyakorlatilag ő a fő szál elindítója. Poe amolyan újkori Han Solo, abból is a kicsit arcátlanabb fajta, de emiatt fogjuk szeretni mint karakter, mert minden szituációhoz lesz hozzászólni valója. Ebben a részben szerintem nem kapott elég szerepet, de úgy hiszem, hogy a következőekben kárpótolva leszünk.

El is érkeztünk a főhősünkhöz Rey-hez (Daisy Ridley). Az ő története elég bonyolult és a legtöbb információ ködbe burkolózva várja, hogy majd később körvonalazódjon számára. Rey látomásában elég sok utalást kapunk a jövőt, vagy épp a múltat illetően, amiből arra merhetünk következtetni, hogy szoros kapcsolata lesz, vagy volt Luke-kal. Ezen felül még utalnak arra, hogy Rey szintén a Skywalker vérvonalat hivatott tovább vinni. Ugyan úgy remek pilóta akárcsak Anakin, vagy Luke és habitusát tekintve ugyan olyan makacs és maszkulin mint Leia, és legalább annyira ért a gépekhez mint Han Solo (csak, hogy egy lehetséges csavart említsek a következő részből). Ezekre, ha figyelünk elég sok utalást találunk a filmben, a klisés egyszerre mondjuk ugyan azt a régebbi filmek jeleneteitől kezdve, pár relikviáig (lázadó pilóta figura Rey otthonában és a pilóta sisak, ami hasonlít Luke sisakjára de nem az!).

Ezzel el is érkeztünk pár jelenleg mellékszereplőhöz, közülük is a legfontosabbhoz Snoke-hoz (Andy Serkis). Snoke egy igazi számító és megfontolt vezető, aki egy igazán gonosz szándékkal és csúnya ábrázattal rendelkezik. Ahogy az kiderül a főgonoszunk, ismeri az erő sötét oldalát és Ren-t szemelte ki tanítványának, hogy majd együtt leigázzák az új köztársaságot. Snoke elég hidegvérű az előző gonoszokhoz képest, mert még akkor is fagyos és higgadt a hangja, amikor gyakorlatilag szétrobbanni készül a tömegpusztító fegyvere, és nem mellesleg a tanítványa is csúnyán beégette magát pár perccel előtte.

A következő alanyunk ismét a gonoszok oldaláról származik, és sajnos kevés szerepet kapott, sőt a végén még az sem derül ki róla, hogy láthatjuk-e még a későbbiekben. Ő nem más mint Phasma százados (Gwendoline Christie), a "króm katona", aki elég bugyuta szituációban segít akarata ellenére a főhőseinknek. Azért bugyuta mert pont az egyik legkeményebben kinéző karakter és egy sima túszejtéses megoldással ráveszik a pajzsok hatástalanítására, anélkül, hogy kb. bármiféle ellenállást tanúsítana. A hatástalanítás után viszont eltűnik, mert Han kiéli rajta a régi sérelmeit és behajítják egy szemétzúzóba, amit persze nem mutatnak a filmen.

A végére maradt, de annál nagyobb szerepkörrel rendelkező egyénünk Maz Kanata (Lupita Nyong'o), aki valamilyen módon hozzájutott Luke legelső fénykardjához (ami Anakiné volt). Itt még nem derül ki, hogy mégis hogyan került hozzá, ami kicsit bosszantó is volt, de azt figyelembe véve, hogy éppen egy nagy csata volt készülőben így, ez lelassította volna a történéseket. Maz-t egy bölcs öregnek akarták beállítani ebben a részben, aki érzékeli az erőt, de nem Jedi. Ez a bölcsnek beállítás dolog csak azért nem működött, mert a történet ritmusa nem hagyta ezt kibontakozni, de majd talán a következő részben kicsit visszavesznek a tempóból és lesz benne kicsit több elmesélés.

A történetünk, ahogy már említettem nagyjából a negyedik rész szinopszisát követi, vagyis: Adott egy nagyon fontos információ, ami mind a jó és a rossz oldalnak kell. Ezt az információt a film elején, az egyik főhősünk elrejti egy droidban. Ez a droid megmenekül a gonoszok karmai közül, és a másik főhőseinkkel együtt viszontagságos úton eljut a jófiúkhoz. A VII. rész története igazából itt vesz egy picikét más irányt, ugyanis az Első Rend ekkor demonstrálja a fegyverüknek a pusztító erejét, amivel megsemmisít egy naprendszert, ahol az Ellenállás flottája is állomásozott. Majd ezután mind a rosszak és a jók mondhatni egyszerre érkeznek meg a droid tartózkodási helyére, mert mind a két oldal megkapta a saját fülesét. A csata hevében Rey belebotlik Kylo Ren-be, aki magával viszi. Majd az Ellenállás egy ember mentő expedícióval egybekötött szuperfegyver felrobbantó akcióba kezd. És itt vissza is térünk az epizód négyes vonalra, és végig követjük azt a fegyver megsemmisüléséig.

A fentebb taglalt történet jobb is lehetett volna, de akár rosszabb is. Ami szerintem hibádzott az talán a régi karakterek visszafejlődése, és túl erős hangsúlya a történetben. Gondolok itt arra, hogy pl.: Csubakka itt most nem annyira menő mint régen volt, vagy legalábbis az a seb gyógyítós nővérrel beszélgetős jelenet nem kellett volna, ahogy a Han (Harrison Ford) által szállított szörnyek elszabadulása sem, sőt talán az egész Solo "mindenkit átvert többször is" jelenet sorozat is túl erőltetett volt. Persze ezekkel azt akarták bemutatni, hogy öregszenek, meg hogy Han visszakerült abba a bizniszbe, ahol régen volt, de még így is olyan volt, ami nem igazán illett a történet folyamba.

Ezen felül Han Solo túlságosan is nagy hangsúlyt kapott, ami a főgonoszt tekintve igazából érthető, de ezzel kicsit a többiek kibontakozásából vettek el szerintem, ami ismét megbocsátható, hiszen, csak most lettek belevezetve az újoncok a szágába. Ezek mellett még a rengeteg referencia a régebbi filmekre, nekem kicsit sok volt és kizökkentette az embert. Nem azt mondom, hogy rosszul tették bele, mert Finn elég viccesen talált rá ezekre a referenciákra, de nekem erőltetettnek hatott néha, és kicsit rombolta is az új szereplők által sugárzott hangulatot.

Ha már Han Solo akkor térjünk is át a fiára Ben-re, akarom mondani Kylo-ra. Elég erősen érződik a karakteren, hogy még nem Sith (és talán soha nem is lesz?), és ezt többször hangsúlyozzák is, a megjelenése is inkább Vader bálványozása, mintsem szükséges tartozéka Kylo Ren személyének. A jellemére nem tudok jobb kifejezést találni mint a tinédzser lázadás, mert a dühkirohanások és a szülőkkel való szembeszállás teljesen ezt tükrözi. Ezért nem is éreztem én annyira drámainak a jelenetet amikor Ren megöli az apját, Han Solo-t. Így egy egyszerű túlkapásnak látszik, amit Ren még fel sem fog, később viszont majd sokkal nagyobb frusztrációt fog okozni számára, amikor valójában rájön, hogy mit tett.

Egyébként ebbe a jelenetbe én még tettem volna egy kis drámát, mondjuk egy olyan egyszerű dologgal, hogy Han utolsó arckifejezése, nem csak a meglepettség, hanem egy félmosoly, és mondjuk egy "Szeretlek", félmondat lenne mielőtt lezuhan Sidious mellé a mélybe, hogy fájjon annak a szemét fiacskájának az, amit tett (ami láthatólag így is fájt, és kompromittálta később).

Ren gyengeségét mi sem mutatja meg még jobban, mint az, hogy még Finn egy "takarító" is képes szembeszállni vele egy fénykarddal és még meg is tudja sebezni! Ráadásul Rey még le is győzi őt úgy, hogy kb. pár órája ismeri igazán csak az erő legalapabb dolgait. Természetesen Ren mentségére legyen mondva, hogy Csubakka vesepörkölős lövése után Erőhasználó legyen a talpán aki száz százalékos elánnal tud küzdeni.

A nagy fénykard csata után Rey, Finn és Csubakka visszatérnek az Ellenállás főhadiszállására, ahol őket és Leiát (Carrie Fisher) leszámítva mindenki ünnepli a győzelmüket. Itt én jobban örültem volna annak, hogy Leia Csubakkát öleli meg Rey helyett, mert mégiscsak ők ketten kötődnek jobban Han Solo-hoz, de ennek biztos meg lesz az oka a későbbiekben.

Ezután pedig jött egy jelenet, amit én nem teljesen tudtam hova tenni, hogy direkt van ez így, vagy csak valakinek elege lett a forgatókönyv írásából az nem tudni. Ugyanis, R2D2 egyszer csak magához tér a kómából és rögtön tudja mit kell tennie, kigurul a többiek közé bevillantja az óriási galaxis térképet majd BB-8 csatlakozik hozzá a kis darabkával és együtt összerakják, hogy hol lehet Luke. Ez az egész azért volt fura, mert miért csak most? Meg miért nem volt elég egy térkép, amikor csak egy vonal van meghúzva több naprendszeren/bolygón át?

Ekkor már éreztem, hogy közeleg a film vége. Ugye minden megvan: Szuperfegyver elpusztítása pipa, a gonosz kapott egy taslit pipa, térkép összerakása pipa. És én naivan vártam ugye, hogy akkor ezek mind megvannak akkor itt jöhet is a lezárás, hogy Rey megy a Falcon felé és kap egy Erő legyen veledet Leiától és mindenki boldog és vége. De nem ez történt. Hanem végig nézhetjük, ahogy Rey elmegy Lukehoz (Mark Hamill), egy apró szigetecskére egy végtelen nagy óceánban, ahol a szikla majdnem legeslegtetején ott áll Luke és nézi a vizet a távolban. Ez a jelenet annál bizarabbá vált, minél tovább tartott. Az egészet tetézte az, hogy Luke végül megfordult és kb. úgy nézett Rey-re mint borjú az új kapura, a forduláskor már reméltem kapunk egy vége főcímet, de nem. Kellett egy premierplán drone-os körberepülés is, mert az milyen jó lesz.

Ezzel az utolsó jelenettel, nekem teljesen megölték a lezárását ennek az epizódnak. Azzal, hogy Luke ott áll étlen-szomjan, egy totálisan kietlen vidéken, annyira üres volt és semmitmondó számomra, hogy nem tudok nyugovóra térni felette. Persze itt is bele lehet magyarázni, hogy így kínozza magát, amiért kudarcot vallott, akárcsak Yoda, de Yodának legalább volt annyi esze, hogy épített egy viskót (ennek ugye a jelenetben semmi jele, ami persze nem jelenti azt, hogy nem is létezik, de hát na).

Egy szó mint száz J.J. Abrams elég nehéz feladatot kapott és a maga módján jól helyt állt, mert mind a zöldfülűeket, mind a nosztalgiavadászokat sikerült kielégítenie ezzel a résszel, amiben persze van pár megválaszolatlan kérdés is, amik vagy a következő részekre vannak bízva vagy akár a fantáziánkra. Pl.: Maz, honnan szerezte meg Luke kardját, Miért nem törődött senki R2-val miután Luke elment, Poe miért nem kereste tovább BB-8-at, ha annyira fontos volt.

Kommentekben szívesen várjuk a véleményeteket a filmmel kapcsolatban, meg persze a fentebbi megválaszolatlan kérdésekre a válaszokat/ötleteket!

70%

"Egy nagyon jól összerakott Star Wars film, kivéve pár aspektusát, de talán a legnagyobb hibája, hogy túlságosan is másolja az eredeti trilógia történeti elemeit."


Neked ajánljuk

Újabb Star Wars: Az ébredő Erő promó képek és kártyák

Újabb Star Wars: Az ébredő Erő promó képek és kártyák

2015.09.08
Új Star Wars: Az ébredő Erő TV szpot

Új Star Wars: Az ébredő Erő TV szpot

2015.11.13
Az Erő a Disney Infinity világában is ébred!

Az Erő a Disney Infinity világában is ébred!

2015.12.17
Japán Star Wars: Az ébredő Erő előzetes

Japán Star Wars: Az ébredő Erő előzetes

2015.11.06
A Star Wars VIII első képkockái

A Star Wars VIII első képkockái

2016.02.15

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23