Kritika

Batman: A rém álarca

Batman: A rém álarca
Készen álltok a nosztalgiára? Vissza viszlek benneteket a 90-es évek hajnalára, mikor Batman uralta a képernyőket és a mozivásznat egyaránt, méghozzá rajzfilm formájában.

Réges régen, mikor a videotékák mélyén rejlettek az igazi kincsek, egy napon találkoztam egy Batman mozival aminek a képsorai évekre megmaradtak számomra. Mikor Bruce Timm rajzfilmsorozata útjára indult, a rendező lehetőséget kapott egy egész estés animációs film elkészítésére is. Ennek eleget téve megalkotta az egyik legjobb Batman filmet, amit a világ a hátán hordott, ez "A rém álarca".

A film két történetszálon fut. Egy részről megismerkedünk a fiatal Bruce Wayne-el, akinek bűnüldözői életmódja még csak éppen kialakulóban van, ezeket visszaemlékezések formájában kapjuk meg. Másrészről pedig a már tapasztalt Batman egy úgymond minden napját élhetjük át.

A sztori kidolgozottsága nagyon jól kezeli ezt a kettősséget, egyáltalán nem zavaróak a visszaemlékezések és a jelen közötti váltások. Szépen felépítve lesz a két történetből, egy hatalmas kataklizma, aminek köszönhetően a TOP 5 listánkon is elnyerte méltó helyét "A  Rém álarca".

A milliárdos Bruce Wayne életébe visszatér régi szerelme, azonban kapcsolatuk igencsak megváltozott. Azonban hősünknek nincs ideje ezzel foglalkozni, hiszen egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, aki miatt Batman "hírneve" veszélybe kerül. Ráadásul Joker is felfigyel Gotham új arcára, hiszen tudja, hogy nem lehet "barátja" a tettes. De Batman kivételesen nem az eszével, hanem a szívével gondolkodik, ami egyáltalán nem könnyítette meg, sem a múltban, sem most az életét.

Nem egy megszokott Batman történetről van most szó, hiszen arról beszélünk, hogy a sötétbe burkolózó állandóan gyászoló hős, kivételesen boldog. Emiatt azonban teljesen kezd összetörni belülről, és ez az összeomlás olyan szinten erőteljes, hogy ezt hősünk már nem képes kezelni.

Megismerjük a denevér maszk alatt rejlő ember érzéseit. Nem csak a szülei elvesztése iránti dühöt és fájdalmat, hanem a reményt is, ami azt sugallja, hogy a sötétségből amibe Bruce bele kergette magát, bizony van kiút. Lehet klisének nevezni, de a szerelem ereje nyitja fel szemét. Ekkor játszik hatalmas szerepet az összeomlás. A boldogságával úgy érzi, hogy cserben hagyja szüleit! Ilyen mélységekig ritkán mentek el Batman filmekben. Itt viszont hihetetlenül erőteljes érzelmeket sikerült bemutatni. Sőt, ha egy kicsit gondolkozunk, még azt is megértjük, miért olyan fontos Batman minden egyes inkarnációjánál előadni azt a sorsfordító estét, mikor elveszítette hősünk a szüleit.

Ezek nélkül a bizonyos képsorok nélkül a Batman mítosz elveszítene egy kis darabkáját, pont azt ami olyan tökéletessé teszi. Ez az ami miatt megszületik a hősünk! Az embert felemésztő sötétség és fájdalom, érezhetően megjelenik a képernyőn, durva vagy sem, ez egyszerűen lenyűgöző egy rajzfilmtől!

Kevés film építi bele magába a Batman mítosz azon részét, hogy megjelenése félelemkeltő. Mondjuk a Burton és a Nolan filmekben ez a karakterisztika megjelent szerencsére, és "A rém álarca" sem kivétel ez alól. A sötét lovag minden egyes megjelenése félelmet keltő, és ezt a  képi világ is elősegíti. Egyszerűen minden karakter arcára kiül a félelem, mikor meglátja a sötétségbe burkolózó hősünket, sokszor még saját segítőjét is megdöbbenti a látvány.

Még egy dolog van, amit én hiányolni szoktam, és ez bizony a hősünk nyomozói mivolta. Ebben a történetben konkrétan Batman egyik nyomozását követjük végig, ami végül a régmúlt sebeit tépi majd fel nála. Ritkán látjuk a hősünket nyomozni, szóval ez kifejezetten felüdülés volt számomra, még ha rövid ideig is tart.

Amire még ötletesen rájátszott Bruce Timm és csapata, az a főszereplő karakterek közötti kapcsolatA rém, tulajdonképpen nem más, mint Batman, amennyiben átlépné azt a bizonyos határt, amit maga elé állított. Aztán ott van Joker, a történet másik fele. A színes ruhákba öltözött, állandóan vigyorgó és dumáló ember. Adja magát a dolog, hogy tökéletes ellentétek Batman-nel. Ezt nem is takargatják a képi világban sem.

Ha már ellentétek, érdemes megfigyelni a hősünk kapcsolatát saját magával is. Nem igazán ábrázolják sötét ruhában Bruce-t a rajzfilmben, ugyanakkor Batman-t már azt hiszem be sem kell mutatnom. De ez még mind semmi!

Maga Gotham is sötétbe burkolózik, mikor a sötét lovag áll a képernyőn, de Bruce esetében (főleg mikor szerelmes) nem így van. Azonban amint a történet kezd drámai hangulatot venni, Wayne körül is elkezd besötétedni a világ! Az ilyen apróságok azok, amik tökéletessé teszik a filmet! Valószínűleg ki sem találnátok, hogy mi az a pillanat, mikor a háttérben a sötétség találkozik a fénnyelÉn csak úgy hívom ezt a részt, hogy a Batman kezdődik. Hiszen ekkor szembesül Bruce azzal, hogy mi is kell ahhoz, hogy rettegjenek tőle ellenfelei.

Maga a film egy tökéletesen kidolgozott kerek egész. Ezt nem is tudom másképp összefoglalni. Őszintén szólva, nekem leginkább zavaró pontja, az a felejthető végső csata a rém, Joker és Batman között. Szemet lehet hunyni fölötte, mert ennél nagyobb hiba nincs benne. Csak azért mégis törhették volna magukat, hogy valami nagyobb volumenű dolog várjon minket a film végére. Ennek ellenére is, ha tehetitek, mindenképpen nézzétek meg, hiszen ízig vérig Batman filmről beszélünk.

 

98%

"Egy ízig-vérig Batman film!"


Neked ajánljuk

25 éves lett a Batman rajzfilm!

2017.09.05
Top 5 Batman film

Top 5 Batman film

2015.09.26
9 HD kép a Batman Superman ellenből a visszaszámlálás 9. napjára

9 HD kép a Batman Superman ellenből a visszaszámlálás 9. napjára

2016.03.16
BRÉKING! Megszólalt Matt Reeves a Batman filmmel kapcsolatban!

BRÉKING! Megszólalt Matt Reeves a Batman filmmel kapcsolatban!

2017.08.24
Batman v Superman a TOTAL FILM magazinban

Batman v Superman a TOTAL FILM magazinban

2015.10.22

Kiemelt cikkek

Vakondok 4 Gyűjtői Blu-ray érkezik!

Vakondok 4 Gyűjtői Blu-ray érkezik!

2018.08.02
San Diego Comic Con 2018 összefoglaló 1. rész

San Diego Comic Con 2018 összefoglaló 1. rész

2018.07.19

AniMoment: Itt a Bleach live action film első nagy előzetese!

2018.04.20
Itt A hihetetlen család 2 előzeteseinek gyűjteménye

Itt A hihetetlen család 2 előzeteseinek gyűjteménye

2018.04.13
Ready Player One - a könyv árnyékában

Ready Player One - a könyv árnyékában

2018.03.30

Legfrissebb írásaink

Vakondok 4 Gyűjtői Blu-ray érkezik!

Vakondok 4 Gyűjtői Blu-ray érkezik!

2018.08.02
Autósmozi az Árkád szívében

Autósmozi az Árkád szívében

2018.07.25
Íme Aquaman lélegzetelállító előzetese

Íme Aquaman lélegzetelállító előzetese

2018.07.21
Megérkezett Shazam!

Megérkezett Shazam!

2018.07.21
San Diego Comic Con 2018 összefoglaló 1. rész

San Diego Comic Con 2018 összefoglaló 1. rész

2018.07.19