Kritika

Az Igazság Ligája - Ikonok egy csapatban

Az Igazság Ligája - Ikonok egy csapatban
Hosszú várakozás után a DC első csapatfilmje megérkezett a mozikba, aminek a legtöbben csak örülhetünk.

Szerintem páran már tudjátok, hogy mekkora DC fan vagyok. Éppen ezért aztán nem lehet meglepő, ha rögtön azzal kezdem a soraimat, hogy megállás nélkül mosolygok, ha eszembe jut az Igazság Ligája.

Nem azt mondom, hogy egy epikus és hatalmas, már-már Gyűrűk Ura méretű lett a film, viszont olyannyira emlékezetes pillanatokkal van tele, hogy akarva-akaratlanul is be fog ugrani a film valamelyik jelenete. Nem tudok betelni vele, hiszen most először éreztem azt, hogy minden hős jellemét telibe találták a vásznon, arról meg már nem is beszélve, hogy a DC Univerzum kapuja végre kitárult a nagyközönség számára is.

Csapatépítés

A film története finoman szólva is igencsak egyszerű. Egy invázió veszi kezdetét a föld ellen, melyet Steppenwolf vezet, ezért aztán Batman úgy dönt, hogy összeszed egy szuperképességű emberekből álló csapatot, hogy megállítsa az apokalipszisi tábornokot.

Mint mondtam, rém egyszerű a történet, és ez így is van jól. Két órás filmről beszélünk, nem is kell, hogy túlbonyolítsák a dolgokat, mivel aztán egy nagy katyvasz alakult volna ki belőle. Szerencsére a lineáris sztorinak köszönhetően könnyedén emészthetőek az események, de természetesen azért megmaradtak benne a már megszokott társadalomkritikai (ez leginkább a film elején hat át) és természetesen a személyes, érzelmi világgal foglalkozó elemek is.

A narratíva egysége egyébként könnyedén felosztható két részre. A csapat összeállítására és a háborúra. Biztos, hogy komoly átalakításokon esett át a film, mire a mozikba került, ugyanakkor ezzel az érezhető fejezetekre osztással elősegítették azt számunkra, hogy mindig csak arra koncentráljon a mozinéző, amire szükséges.

Nem kell megijedni, nem töltünk el másfél órát azzal, hogy bemutassanak minden karaktert teljes mértékben nekünk. Erre majd későbbiekben ott lesznek a saját filmjeik, jelenleg csak egy dologra koncentráltak, a csapattá alakulásra, amit a film első órájában nagyon szépen fel is vezettek számunkra. Amennyire kellett megismertük a karaktereket és történetüket, mégis ügyeltek arra, hogy ne töltsék ki fölösleges fillerekkel a filmet. Egy probléma persze itt adódott, sajnos erőteljesek és hirtelenek voltak a vágások eleinte, hogy pörögjön a sztori. Mondjuk belefért ilyen módon tálalni nekünk a dolgokat, de bánhattak volna finomabban is a jelenetekkel.

A film második felében már a csata vette át a főszerepet. Ahogy eddig, úgy most is megkapta mindenki a maga epikusnak mondható pillanatát, és lényegében ellendültünk a kataklizma felé, ami picit antiklimatikusnak hatott, hiszen úgy éreztem, hogy nem került fel az a bizonyos pont az i-re. Mondjuk eszünkbe juttatta a film, hogy itt és most nem a háborúé, hanem a hősöké volt a főszerep, akiknek a világa csak most tárta ki igazán a kapuját a nagyközönség számára, de azért úgy érzem, hogy feldobhattak volna valami magaslabdát, akár csak Darkseid pillanatnyi megjelenésével (mondjuk így se rossz, amit ígértek nekünk a film leges legvége).

Hősök kora

Egész egyszerűen életre keltek a képregényekből ismert hősök. Persze voltak, akik egy kis változáson estek át, főleg külsőre, ugyanakkor a legfontosabb személyiségjegyek mindenkiben megtalálhatóak voltak. Egy szó, mint száz, a DC fanok örvendhettek. Kedvenceink egész egyszerűen tündököltek a vásznon, karakterisztikailag és személyiségileg egyaránt.

Azok a jelenetek, mikor Batman megjelent, egyszerűen fenomenálisak voltak. Elég valószínű, hogy többünket kirázott a hideg. A mozgás világa, és ahogyan megrémítette a rosszfiúkat, az örökké egy boldog emlék marad. Ben Affleck ezzel újfent bebizonyította, hogy marha jó Batman, és ami a legfontosabb, Bruce Wanyenek sem utolsó. Tetszett, hogy végre megmutatták a lazábbik oldalát is a karakternek, mert bár ezt páran karakter idegennek tartanák, de nem egyszer tud csípős beszólásokkal élni a bőregér a képregényekben is. Végül is őt sem csak a sötét és komor hangulat jellemzi, mikor olyanok veszik körbe, kik mellet feloldódhat, akkor meglepően laza tud lenni.

Flash volt a filmben a humorbomba, és ezt a lehető legjobban adagolták be nekünk. Persze voltak komoylabb pillanatai is, ami adja magát tekintve a karaktert eredetét , de amikor nevettetett, akkor azt szerencsére jól időzített módon tette. Nem idétlen elpoénkodások voltak, hanem valaki olyan hozzászólása a dolgokhoz, aki csak most cseppent bele a hősködés következő szintjébe. A denevér barlangjára is igazi rajongóként reagált, amikor pedig harcra került a sor, mindent megtett hogy bizonyítson, ami miatt érezni lehetett a kételyt és a kezdő botladozását. (da bum tssss)

Aztán ott volt Gal Gadot, a csodálatos Wonder Woman. A hősnő ismét tündökölt a vásznon, és nem csak a liga tagjaként, hanem emberileg is kivívta ismét mindenki tiszteletét. Kicsit beleástak a filmben az érzelmi világába, amit leginkább Bruce Wayne-el való interakcióinál vélhettünk felfedezni.

Jason Momoa, mint a nagydarab kigyúrt védelmező, vagyis Aquaman, egyszerűen szuper lett. Külön tetszett az, ahogyan a civilekkel, atlantisziakkal, majd a liga tagjaival viselkedett. Habár távolságtartónak hatott, hiszen nem találja még helyét a világban, de szíve nem, hogy királyhoz, hanem hőshöz méltó volt. Az a kicsit nyers, "ami a szívemen az a számon" féle karakter lett, ami kellett is ide.

Kifejezetten meglepett engem (és a csapatban sokunkat) Cyborg a karaktere. Ray Fisher meglepően jó választás volt a szerepre. A színésznek  sikerült bemutatnia, hogy mennyire kételkedik magában és abban amivé vált. Habár története elég melankólikusan indul, de a film végére ő is felengedett egy kicsit, aminek köszönhetően egészen hasonlított a Tni Titánokból is ismert önmagára.

Ezután már csak egy karakter hiányzott a felhozatalból, méghozzá maga az Acélember...Superman..

Superman visszatér

Superman fan vagy? Akkor az Igazság Ligája a te filmed. De komolyan, Most először lehetett azt érezni, hogy a Henry Cavill által alakított Acélember felvette azokat a jellemeit, melyeket a képregényekből is ismerhetünk. Ezt most nem csak személyiségjelekre, hanem ikonikus pillanatokra is érteni kell!

Ideje volt már annak, hogy Superman ne csak borongjon, hanem mosolyogjon is. Tudjátok, hogy imádom az Acélembert és a BvS-t, de az a helyzet, hogy meg kellett már mutatni a boldogabb oldalát is a hősnek. Most először érződött a kontraszt Batman és Superman között is, sőt az is, hogy Superman tényleg egy plusz motivációs erő a hősök számára, hiszen megjelenése új erőt adott a csapatnak a szükség óráján.

Feledhető főgonosz

Meglepő vagy sem, de a főellenség nem kap hatalmas szerepet a filmben. Ez a DC-nél újdonság, bár már a Wonder Womanben is közel állt Árész ehhez a sorshoz (de ő legalább jól lett tálalva a filmben). Steppenwolf a JL-ben teljes mértékben a háttérbe van szorítva, és ez egyébként nem véletlen. A karakter, akárcsak a képregényekben, úgy itt is egy egyszerű verőember. Végül is ő csak egy katona, egészen pontosan Darkseid csapatainak tábornoka. Neki végül is nincs más dolga, mint hódítani. Ezt egyébként meg is mondják nekünk egy az egyben a filmben.

A fentiekkel már csak az a baj, hogy ezzel kifejezetten egysíkú lett a főgonosz. Megvoltak a maga lehengerlő pillanatai a filmben Steppenwolfnak, de ha valaki, akkor ő tényleg nem egy emlékezetes ellenfél a Liga számára, de nézzük a jó oldalát a dolgoknak, legalább nem egy óriás tengeri csillaggal küzdött meg a csapat. Itt jön az a képbe, hogy nem véletlen Steppenwolfot választhatták ki a főellenség szerepére.

Habár megjelenése a Liga egyes tagjait először megrémíti, ugyanakkor nem olyan szintű fenyegetés, hogy jelenlétével elnyomja a hőseinket a vásznon. Amennyiben mondjuk Apokalipszis ura, vagyis Darkseid jelent volna meg a filmben, akkor máris új felállásról beszélnénk, és bár én személy szerint tuti az igazság Ligája. Háború és a JL New 52 történetek alapját követtem volna, ugyanakkor valahol örültem, hogy inkább teret adtak a hőseinknek a szárnyaik tárogatására. Kemény ellenfél lett volna még ennek a kis Ligának Darkseid, és amúgy is, nem egy két órás filmbe kell őt beleerőltetni. 

Két rendező, egy alkotás

Hiszitek vagy sem, de érezhető volt, hogy melyik rendező keze volt benne bizonyos jelenetekben. Zack Synder alapjáraton adta a komor hangulatot, és a helyzetkomikumra is hangsúlyt fektetett. Emellett azonban odafigyelt még valamire, az ikonikus pillanatok megfelelő tálalására.

Érezhetően Snyder filmje ez, hiszen a hősöket úgy mutatták be számunkra, ahogy a kérpegényekben is ismerhetjük őket, azonban ott voltak azok a pillanatok, amik színesebbé és élettel telivé, sőt emberibbé tettek egyes jelenetek. Sokszor érezni lehettt a hangulatváltást a filmben, ami biztosan Joss Whedon kezének a nyoma. Ami pedig még inkább szép az egészben, hihetetlenül jól kiegészítették a hangulatváltások egymást. A komorság pont annyira lett megtörve, amennyire szükséges volt, és szerencsére nem estek át a poénkodással sem a ló túloldalára. Magyarán a balansz adva volt, még ha át is lett alakítva a film.

Üdv a DC univerzumban

Mint írtam is, megnyílt a nagyközönség számára a DC univerzum kapuja. Én, mint DC fan ennek kifejezetten örülök, hiszen ez az, amire már lassan 20 éve várok, és most meg is kaptam.

A JL lényegében azokat a karaktereket mutatta be nekünk, akiket a képregényekből, vagy akár a régebbi filmekből már ismerhetünk. Ezt pedig mi sem mutatta jobban, mint egy bizonyos ikonikus jelenet, ami láttán a legtöbb Superman fan szíve megdobbanhatott. Az pedig csak hab a tortán, hogy ez a jéghegy csúcs, a java még csak most következik.

Röviden, tömören, a fan service most sem maradt el. Ez többek között a képernyő zöld fényárban úsztatása, no meg persze a szereposztás utáni jelenetek is igazolják. Természetesen képregényes utalások most is voltak, melyeket egy igazi rajongó, szinte azonnal felismerhetett.

Összegzés

Az Igazság Ligája pont úgy jó, ahogy van. Amennyire kell komolyan veszi magát, de gondoskodik arról is, hogy a mozinéző a film egy pillanatát se unja. Pörgős, akciódús, tele a föld legnagyobb hőseivel. Habár közel sem tökéletes, hiszen voltak hiányosságok, ugyanakkor úgy érzem, hogy a DC végre elkezdte belőni azt a hangulatot, amivel nem csak a már meglévő rajongókat, hanem újonnan érkezőket is elér. Egy biztos, így vagy úgy, de sokunk arcára csal majd mosolyt a film, én már csak tudom, még mindig mosolygok.

82%

"Szuperhős mozira vágysz a világ leghíresebb és legnagyobb hőseivel? Akkor ez a te filmed!"


Neked ajánljuk

BRÉKING! Bemutatkozott az Igazság Ligája!

BRÉKING! Bemutatkozott az Igazság Ligája!

2016.06.28
Bemutatkozott az Igazság Ligája

Bemutatkozott az Igazság Ligája

2016.01.19
Igazság Ligája kiegészítők a láthatáron

Igazság Ligája kiegészítők a láthatáron

2017.08.01
Hősök Kora - Az Igazság Ligája és a Comic Con

Hősök Kora - Az Igazság Ligája és a Comic Con

2017.07.22
Batman lett az Igazság Ligája ügyvezető producere!

Batman lett az Igazság Ligája ügyvezető producere!

2016.05.06

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23