Kritika

A Fantasztikus Négyes

A Fantasztikus Négyes
Nem is tudom, hogy fejezzem ki magam, de egy biztos, megértük a Fantasztikus Négyes újragondolást is. Azt hiszitek, hogy 7 évvel az utolsó rész után, és 1 évvel az egyre jobb X-Men filmeknek köszönhetően tanultak valamit a FOX-nál? Höh, akkor tévedtek.

A Marvel leghíresebb családjának történetét teljesen újragondolták. A film alapjának az Újvilág Fantasztikus képregényeket használták, ahol "hőseink" még "tinik". Erre a sztorira igen egyszerűen tudtak volna építeni. Gondoljatok csak bele fiatalok éppen felfedezik újonnan megszerzett képességeiket és megtesznek mindent, hogy ezeket jóra használják. Részemről elég egyértelmű lett volna a szitu, de hát a film készítői és vagy a kiadó másképp látták, szóval megszületett ez az film szerű valami.

Annak ellenére, hogy a film egy teljesen új és friss alapanyagból merít ihletet, valahogy mégsem különbözik a legelső 2005-ös filmtől. Ez most nem túlzás. Majdhogynem egy az egyben foghatnám és benyomhatnám ide az első Fantasztikus Négyes film szinopszisát. Ami rendben is van, mert hát a Fantasztikus Négyes történetéről van szó, de azért törhették volna magukat, hogy az amúgy ötletes újítások mellé, a friss alapanyagból, egy új sztorit kovácslojanak össze..de nagy kérés lett volna ez.

Vannak változtatások, amik igazából egész érdekesek lennének. Azonban azért, hogy egy jelenetet eladhatónak nevezzünk, nem csak a látvány felel. Néha kell valaki vagy valakik akiknek a karakterére rá tudunk hangolódni. Hát itt nincs ilyen. Harmatgyengék a karakterek, ez nem a színészek hibája, ők még próbáltak életet vinni a dologba. Ami ment is volna, tényleg...amennyiben nem darabolják szét az egész filmet ezzé a masszává.

Bár mindenkit bemutatnak nekünk, aki a történet szempontjából fontos lehet, de kb. itt meg is álltunk, karakter fejlődés? Sőt tovább megyek, emberi kapcsolatok... minek is az egy filmben, ami egy szuper képességeket szerzett csapatról, családról szól? Ráadásul lényegében kimaradt az erejük felfedezése rész is a filmből, mert a baleset után akkor találkozunk a újfent a karakterekkel, mikor már tudják kontrollálni képességeiket.  

De ha már karakterek, vegyük sorra "főhőseinket". Kezdjük Reed-el és Ben-el. Állítólag barátok tizen éve. Nos a két haver kapott is kb. 10 percet arra, hogy kialakuljon a szemünk előtt valamiféle barátság közöttük. Szóval ők még rendben is vannak, mert legalább valamennyire fel véltem fedezni bennük a fantasztikus négyes két tagját. Sőt még talán azt is mondom, hogy elhiszem, hogy barátok.

Aztán ott van Sue és Johnny Storm, akik testvérek kellene legyenek. Nos ennek nyomát sem látjuk. Egy ponton hallani valami olyasmit, mintha nem bírnák igazán egymást, mert Sue csak adoptált testvére Johnny-nak, de már nem is vagyok biztos benne, mert egyszerűen nem is érdekelt már a két karakter. Szimplán nem azok voltak akiket én vagy akár ti is ismerhettek. A legjobb példa erre Johnny. Úgy próbálják meg elhitetni velünk, hogy ő a forrófejű, lobbanékony menő csávó része a csapatnak, hogy illegális autóversenyen vesz részt. Ennyi. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a száguldó autó jelenetről a Chris Evans alakította Johnny ugrott be rögtön. Úgyhogy gratula, sikerült eltávolodni tényleg az előző kudarctól FOX.

Ez a film itt az első kb 50 percig élvezhető, mert olyan, mintha egy sci-fi filmet néznénk. Utána történt valami, amit nem is igazán tudok megmagyarázni. Lehet nincsenek rá szavak, vagy csak olyan sokkhatás ért, hogy kitörlődött a memóriámból, de egy biztos, valami hiányzott végig a filmből.

A legtöbb film általában több részből áll. Vegyük csak az alapokat, tudjátok, Bevezetés, elmesélés, lezárás. Nos ez a film, ezt is meghazudtolja. Közel 50 percen keresztül épül fel a film alapja (bevezetés), megismertetik velünk a karaktereket. Aztán kezdődik a sorsfordító pillanat, a fantasztikus képességek megszerzése. Ami egyes pillanatokban kifejezetten horrorisztikusnak is mondható és király is. A csapat tagjai úgy reagálnak, ahogy bárki más halandó ember tenné, rettegnek. Ez teljes mértékben át is jön abból a pár jelenetből ami következik. Na és itt jön egy jó nagy DE. 

De a baleset után kb 20-30 perccel, már kezdődik is a film vége. Történik pár dolog, 1-2 konfrontáció "hőseink" között ez idő alatt, viszont ez mind elég feledhető. Aztán már kezdődik is a végjáték. Ami összességében egy jó dolgot hordozott magában.

Szóval az utolsó felvonás (nevezzük így) bemutatja mindenki "kedvenc" főgonoszát (amúgy a Marvel képregényekben tényleg menő Fátum Doktor), Victor Von Doom-ot.

Külseje ellenére egyszerűen tökéletes lehetett volna a karakter, komolyan az egyik legjobb része volt a filmnek. Mivel végre egy szupergonoszt láthattunk magunk előtt, aki számára az emberi élet semmit nem jelent. DE, természetesen őt is sikerült elrontani. Olyan szinten eltúlozták az erejét, hogy szinte nincs olyan dolog, amit ne tudna megtenni és ezért már valahol röhejes is volt.

Az utolsó pár akciójelenet során ismernek rá hőseink arra, hogy talán csapatként együtt működve legyőzhetik Doom-ot (khm első Fantasztikus Négyes film). Szóval olyan 5 perc alatt lezongorázzák a végső csatát és ennek köszönhetően olyan 1 óra 40 perc körül már szabadulunk is a moziszékből.

Tehát összességében a felvonásokról annyit, hogy egy nagyon elhúzott bevezető után, a történet teljes kibontakozása kimarad, egyből megyünk a kataklizmához, így több akció jelenetet kaphatott a film. Megint csak szép volt FOX. Nem szabadott volna ennyire szétszabdalni a filmet, mert bármilyen röhejes is, volt és van is benne potenciál.

A Lény, Ben Grimm, például egy olyan karakter, aki valamiféle történettel rendelkezett. A kétségbeesett Ben, akit barátja szimplán hátrahagy a balesete után. Ez már önmagában egy olyan pont ami könnyre fakaszthatja az embert, mert a segélykérés, amit Reed felé intéz a filmben, egyszerűen tényleg drámai. Meg aztán valahogy egyedül körülötte alakul igazán a sztori egészen addig, amíg Reed vissza nem tér.

Itt jön az, hogy Reed Richards karaktere sem elhanyagolható a filmben. Mivel volt neki is valamiféle karakterisztikája, ami miatt úgy érezted, hogy ez a különc kis tudós igen is figyelmet érdemel. Ez lehet abból adódik ,hogy mint említettem a film készítői voltak olyan kegyesek és adtak 10 percet abból a kapcsolatból ami Reed és Ben között kialakult gyerekkoruk óta és így meglepő, de már ragaszkodni is tudunk hozzájuk. 

Egy másik jó pont a filmben, az a zene. Na ha valamit fantasztikusnak nevezhetünk, akkor az zene. Tényleg érdemes belehallgatni.

Én egy szuperhős mozit vártam, ennek ellenére valami mást láttam. Hősiességnek, még csak gondolati szinten is max kétszer volt nyoma, két kijelentés során. Még ha ezek csak a kezdetek is, de még az első Fantasztikus Négyes film is sokkal inkább nevezhető szuperhős mozinak, még ha nem is volt a legjobb darab, mint ez.

De még mindezek ellenére is, azt kell mondjam, voltak részek amik kifejezetten tetszettek benne, sőt megkockáztatom, hogy az első felvonásig tényleg élveztem is, habár érezni lehetett, hogy több volt ebben a potenciál, mint amit vászonra vittek. Aztán eszembe jutott, hogy végül is benne van a FOX keze a dologban, szóval nem is csoda, hogy az lett a vége ami.

Egy okot tudok arra mondani, hogy miért nézzétek meg a filmet. Felreppentek a hírek, hogy mégiscsak lesz folytatás a bukás után..aminek egyébként nincs más oka, csak a Fantasztikus Négyeshez való jog megtartása. Tehát ha kiadják a folytatást, nem árt tudni, hogy mi volt az alap, ennyi. Én megpróbáltalak titeket figyelmeztetni, szóval csak okosan!

15%

"Én egy szuperhős mozit vártam, ennek ellenére valami mást láttam, de nagyon"


Neked ajánljuk

PLETYKA: A Fantasztikus Négyes a Marvel Moziverzum része lehet?

PLETYKA: A Fantasztikus Négyes a Marvel Moziverzum része lehet?

2015.10.15
Victor Frankenstein avagy Harry Potter és az őrült tudós

Victor Frankenstein avagy Harry Potter és az őrült tudós

2015.08.18
Hitman: a 47-es ügynök

Hitman: a 47-es ügynök

2015.08.31
Power Rangers - Retro hősök újratöltve

Power Rangers - Retro hősök újratöltve

2017.08.14
Új infók a Telltale Batman játékáról!

Új infók a Telltale Batman játékáról!

2016.03.09

Kiemelt cikkek

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23
Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

Shazam! előzetesek és jelenetek a DC háza tájáról

2019.03.27

Legfrissebb írásaink

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

Hivatalos: zöld utat kapott a Justice League: Snyder cut!

2020.05.20
Érkezik a Snyder Cut?!

Érkezik a Snyder Cut?!

2020.05.20
Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

Gyűjtő mánia: Testközelben az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron

2019.09.19
Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

Új Vakondok rész extra ajándék bejelentés!

2019.05.15
Új Vakondok rész készülhet?

Új Vakondok rész készülhet?

2019.04.23